Zoeken

An Inconvenient Truth

  • Cinevision.be/nl quoteert An Inconvenient Truth met een 4/5
  • Regisseur: Davis Guggenheim
  • Cast: Al Gore, Billy West
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 11-10-2006
  • DVD: 15-02-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "An Inconvenient Truth"

De waarheid kwetst, zeker als die niet echt strookt met wat we geweten willen hebben. Wanneer een zekere Al Gore, die zichzelf voorstelt als diegene die de volgende president van de Verenigde Staten zou worden, komt vertellen dat we de wereld met onze leefgewoonten naar de verdoemenis helpen, dan wil daar natuurlijk niemand enige geloofwaardigheid aan hechten. Ondertussen weten we echter maar al te goed dat ons klimaat niet meer te vergelijken is met wat het is geweest. Het is dringend tijd om te handelen.

Reden genoeg voor regisseur Davis Guggenheim om een film te puren uit Al Gores lezingen, aangevuld met diens overpeinzingen en prachtige natuurbeelden. Als een volbloed verkoper vuurt Gore immers staalharde argumenten af. Gepeperd met charisma, technische snufjes en afwisselende montages kun je weinig anders dan beschaamd toekijken hoe ook jij - al is het maar een klein beetje - verantwoordelijk bent voor de opwarming van de aarde. Het is niet zozeer een aanklacht, dan wel een oproep om anders te gaan leven, met meer respect voor de wereld waarin we leven - als we die willen houden zoals hij nu is tenminste. Ironisch genoeg zijn het net de Verenigde Staten die niet bepaald meewerken om de normen van Kyoto te halen en lijkt ook de rest van de wereld het na een korte opleving weer op zijn beloop te laten. Gelukkig zijn politici wel hernieuwbaar en hoopt men met de dvd van deze film het ecologische gevoel opnieuw aan te zwengelen.

Het moet gezegd, voor een documentaire is dit een bijzonder interessante film. Van verveling is amper sprake. Integendeel, naarmate Gores betoog vordert, geraak je steeds meer overtuigd dat er dringend iets moet veranderen. Voor wie niet weet hoe hij zijn steentje kan bijdragen, komen er op het einde nog een hele waslijst tips tevoorschijn. Voor wie nog niet doorheeft waar alle heisa nu eigenlijk om draait: bekijk deze film zo snel mogelijk.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray