Zoeken

The Incredible Hulk

  • Cinevision.be/nl quoteert The Incredible Hulk met een 3/5
  • Regisseur: Louis Leterrier
  • Cast: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt
  • Genre: Actie
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum: 25-06-2008
  • DVD: 06-11-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Incredible Hulk"

Thematisch is ‘The Incredible Hulk’ één van de meer interessante comic-verfilmingen uit de Marvel-stal. Het idee van een superheld-tegen-wil-en-dank die verwoede pogingen onderneemt om zijn ‘gave’ te vernietigen spreekt namelijk meer tot de verbeelding dan een held die zijn nieuwe kunstjes twee uur lang breed over het scherm smeert.

Bruce Banner (Edward Norton) leeft al een tijdje in afzondering in de Braziliaanse favela’s. Reeds 158 dagen gingen voorbij zonder een incident. Hij doet z’n uiterste best om de groene driftkikker diep in hem te verdrukken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als het Amerikaanse militaire apparaat hem op het spoor komt en opnieuw de jacht opent. Banner trekt terug naar z’n thuishaven, waar hij met de hulp van voormalig liefje Betty Ross (Liv Tyler) op zoek gaat naar de wetenschapper waarmee hij al enige tijd contact heeft via het internet. Het opzet: een antidote ontwikkelen waardoor alle ‘groene’ stoffen in Banners bloed vernietigd worden. Het leger, onder aanvoering van generaal Ross (William Hurt), wil hem koste wat het kost bij de lurven vatten en roept daarvoor de hulp in van getraind professional Emil Blonsky (een zich zichtbaar amuserende Tim Roth).

In tegenstelling tot de meer op psychologie, karakters en hun onderlinge verhoudingen gerichte versie van Ang Lee uit 2003 legt actiefilm Louis Leterrier (‘The Transporter 2’, ‘Danny The Dog’) de focus op datgene waar hij zelf de meeste affiniteit mee heeft: spektakel. In de blitse en ook wel warrige begingeneriek wordt in sneltempo de hele hulkgeschiedenis afgehaspeld, en daarmee moeten we het doen wat betreft achtergrond. Een hele film lang wordt Bruce Banner achtervolgd en redt hij zichzelf uit hachelijke situaties, zonder dat Leterrier (en scenarist Zak Penn) daar enige uitleg aan koppelt. De evolutie van het hoofdpersonage is best intrigerend en ook zijn plaatswissel in het verhaal (de vijand wordt bondgenoot) houdt het fris en gevarieerd, maar de losse eindjes die de film twee uur lang opstapelt, worden nooit aan elkaar geknoopt. De actiescènes zijn met een opvallende flair en energie in beeld gebracht, maar de hak-op-de-tak-montage van Leterrier - het lijkt wel alsof hier en daar enkele spoelen ontbreken - bewijst dat hij weinig kaas gegeten heeft van een verhaal te vertellen. Of zou dat te wijten zijn aan de vele discussies tussen hoofdrolspeler Edward Norton, goed op dreef in een rol die je hem niet zou toeschrijven, regisseur Leterrier en de producers, die allen hun eigen visie op dit legendarische personage in de film wilden verwerken?

Het resultaat is een ongewone mix van een rechtlijnige actiefilm, het verhaal van een onmogelijke liefde (de scènes tussen Liv Tyler en de hulk deden ons zelfs aan ‘King Kong’ denken) en de parabel van een held die geen held wil zijn. De onevenwichtige toon en de schoonheidsmanco’s maken hier zeker niet de perfecte stripadaptatie van, maar het strakke ritme houdt er wel goed de vaart in.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray