Zoeken

Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull

  • Cinevision.be/nl quoteert Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull met een 2/5
  • Regisseur: Steven Spielberg
  • Cast: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 122 minuten
  • Releasedatum: 21-05-2008
  • DVD: 23-10-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull"

Voor het geld hoefden ze het niet te doen. Regisseur Steven Spielberg is op een punt gekomen in z’n carrière dat hij alles waar hij met zijn getalenteerde pingels aankomt in kassagoud omtovert, hoofdrolspeler Harrison Ford ligt op z’n 65ste nog altijd goed in de markt én producent George Lucas hoeft maar naar z’n speciaal voor ‘Star Wars’ ontworpen gadgetproductielijn te kijken om te weten waar de fortuinen op z’n bankrekening vandaan komen. Naar verluidt stond Spielberg zelf ook nogal sceptisch tegenover het idee om zijn avontuurlijke eighties held Indiana Jones opnieuw naar het zilveren scherm te brengen, maar Ford en Lucas - en niet in het minst de fans over heel de wereld - waren al jaren aan het zeuren voor een retour. En zo geschiedde.

‘Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull’ moet wellicht de meest uitgestelde film ooit zijn (de eerste plotgeruchten deden al midden jaren negentig de ronde), maar 19 jaar na ‘The Last Crusade’ ziet hij dan toch het levenslicht. Dat deze vierde episode noch de avontuurlijke drive van ‘Raiders Of The Lost Ark’ en noch de charme van het derde deel zou evenaren, lag enigszins in de lijn der verwachtingen, maar dat Indiana Jones anno 2008 afgebeeld zou worden als een kinderachtige klucht had niemand kunnen vermoeden. De sfeer die de klassieke trilogie uitstraalde, is helemaal weg en het blijft twee uur lang een krampachtig proberen om maar een sprankeltje van die vroegere magie te vatten. Pijnlijk om zien hoe Spielberg en co deze overbodige sequel volstouwen met flauwe grappen, ronduit belachelijke plotwendingen en een heleboel (te veel!) geforceerde verwijzingen naar de eerdere drie films.

De MacGuffin waar deze film op teert, is lang niet sterk genoeg om twee uur te boeien en de finale vergt zo mogelijk nog een groter suspension of disbelief dan de mythe rond de ark des verbonds en de heilige graal samen. Toegegeven, de films rond de met zweep en fedora uitgedoste avonturier hebben het nooit moeten hebben van een plausibel verhaal, maar de bizarre mix tussen klassieke avonturenfilm en sf-mysterie (no kidding!) is werkelijk van het goede teveel.

Harrison Ford heeft er intussen al een heel pak mileage bij, maar hij grijnst en grimast nog even enthousiast als weleer. Hij amuseert zich kostelijk, net als nieuwkomer Shia LaBeouf (als zijn zoon), maar daarmee is alles ook gezegd. De bijrollen - van o.a. John Hurt, Cate Blanchett, Ray Winstone en Karen Allen - beperken zich tot een bescheiden door het beeld paraderen en staan mijlenver van de leuke nevenfiguren uit de oorspronkelijke trilogie. George Lucas, eeuwige commercant, speculeert nu al over een mogelijk vijfde deel, en ook Ford ziet het wel zitten. De reeks heeft met ‘The Kingdom Of The Crystal Skull’ dan wel een stevige knauw gekregen, maar de magie rond de naam Indiana Jones is nog niet helemaal verdwenen. Laat ons dat alsjeblieft zo houden. Een afscheid in mineur.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray