Zoeken

De Indringer

  • Cinevision.be/nl quoteert De Indringer met een 3/5
  • Regisseur: Frank Van Mechelen
  • Cast: Koen De Bouw, Filip Peeters, Els Dottermans
  • Genre: Thriller
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum: 16-03-2005
  • DVD: 11-10-2005
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "De Indringer"

De Vlaamse cinema heeft de laatste jaren serieus aan impact gewonnen en ook ‘De Indringer’ is opnieuw een stap in de goede richting. Regisseur Frank Van Mechelen, die enkele jaren geleden succes verwierf met de tv-serie ‘Stille Waters’, levert met deze onderhoudende en sterk opgebouwde thriller z’n bioscoopdebuut af.

Tom Vansant (Koen De Bouw) is een urgentiearts op de spoedafdeling van een Brussels ziekenhuis. Hij is gescheiden en leeft gelukkig samen met z’n 14-jarig dochtertje Louise. Wanneer Louise plotseling verdwijnt, stort Toms wereld in elkaar. Achttien maanden later is Tom getransformeerd in een rusteloze outcast en blijft hij nog steeds op zoek naar z’n dochtertje. Op een nacht ontmoet hij de 16-jarige Charlotte (Maaike Neuville); ze raakte anderhalf jaar geleden vermist en woont eigenlijk in Bergmont, een klein Ardens bebost dorpje. Tom vermoedt dat zij de sleutel is in de zoektocht naar Louise en besluit z’n intrek te nemen in het nogal grauwe dorpje.

‘De Indringer’ is een thriller, die zich er niet voor schaamt gebruik te maken van alle genreconventies. Van Mechelen maakt soms nogal makkelijk gebruik van typische spanningsmomenten door een wel erg nadrukkelijke montage én ook de soundtrack van Steve Willaert durft wel eens te prominent aanwezig zijn. Toch kan dit niet beletten dat het met de hele motoriek van de prent wel snor zit. Je gaat moeiteloos meeleven met de lotgevallen van het gefrustreerde hoofdpersonage en wordt voortdurend op het verkeerde been gezet door scenarist Ward Hulselmans, bekend van scenario’s voor prestigieuze series als ‘Heterdaad’ en ‘Witse’. De uiteindelijke oplossing mag dan wel een lichte teleurstelling zijn, de opbouw is vaak om duimen en vingers bij af te likken. De obligate autoachtervolging en shoot-out mochten natuurlijk niet ontbreken en worden jammerlijk op nogal knullige wijze in de film verwerkt.

Koen De Bouw bewijst opnieuw een uitstekend acteur te zijn en weet z’n personage goed te vatten. Dat z’n karakter af en toe té gestileerde dialogen debiteert, doet niets af van de passie, waarmee De Bouw z’n rol weet in te kleuren. Hij wordt geflankeerd door een heerlijk dubbelzinnige Filip Peeters, een steeds solide Els Dottermans, een iets meer op de achtergrond fungerende Axel Daeseleire en Vic De Wachter én nieuwkomer Maaike Neuville, die indruk maakt als de mysterieuze Charlotte. Enkele schoonheidsfoutjes ten spijt, is ‘De Indringer’ een vakkundig ingeblikte, goed geacteerde en bovenal boeiende samenzweringsthriller!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray