Zoeken

Infamous

  • Cinevision.be/nl quoteert Infamous met een 3/5
  • Regisseur: Douglas McGrath
  • Cast: Toby Jones, Sandra Bullock, Daniel Craig, Sigourney Weaver
  • Genre: Drama
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum: 16-05-2007
  • DVD: 29-11-2007
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Infamous"

Een film over Truman Capote is misschien niet het meest aanlokkelijke onderwerp, maar toch is ‘Infamous’ al de tweede film in korte tijd die de excentrieke schrijver in de schijnwerpers plaatst. En net zoals ‘Capote’, waarvoor Philip Seymour Hoffman terecht de Oscar voor beste acteur in ontvangst mocht nemen, belicht ook ‘Infamous’ specifiek Capote's onderzoek over de bloederige slachtpartij die rechtstreeks aanleiding gaf tot de schepping van z'n literair meesterwerk ‘In Cold Blood’. Z'n twijfels, z'n relatie met de lokale politiechef, z'n diepgravende gesprekken met de daders, alles passeert opnieuw de revue, maar dan met andere acteurs en badend in een lossere sfeer.

Waar ’Capote’ nog aanvoelde als een weinig minder dan briljante mokerslag, is de sfeer in ‘Infamous’ bij momenten veel minder bedwongen. De film laat meer ruimte voor humoristische intermezzo's - al dreigt hij hier en daar iets te ver te gaan in z'n clowneske schwung - en ook worden er anekdotes verteld in plaats van voorgesteld. Zo wordt het verhaal sporadisch onderbroken voor getuigenissen van de personages over hun relatie met Capote (je ziet enkel het personage op een stoel tegen een nietszeggende achtergrond!); een interessante vondst, die toelaat dat je als kijker nog meer geïnformeerd wordt, maar die er tegelijk voor zorgt dat het geheel documentarisch aandoet. Dat hoeft uiteraard geen minpunt te zijn, maar soms staan die scènes in schril contrast met de soms heel plezierige en ludieke terzijdes - dan denken we in het bijzonder aan het kerstdiner en de vele feestjes, die Capote daarna afschuimde.

Toch houdt regisseur Douglas McGrath de teugels te strak om z'n film als wisselvallig te laten bestempelen en hoezeer je vele parallellen aantreft met het eerder verschenen ‘Capote’, weet ook deze prent te boeien. Niet in het minst door z'n prima vertolkingen. Toby Jones kan z'n prijswinnende voorganger niet uit het geheugen wissen, maar z'n interpretatie van de flamboyante mediafiguur moet daar niet veel voor onder doen - al lijkt hij bij het serieuzere einde ietwat door de mand te vallen. Sandra Bullock, in haar beste acteerprestatie ever, is uitstekend als Harper Lee en ook Daniel Craig bewijst opnieuw meer te zijn dan 'zomaar' een nieuwe actieheld.

Maar hoeveel starpower deze film ook mag bevatten, ‘Infamous’ is en blijft een film voor de liefhebbers van het genre. Wie aan ‘Capote’ weinig plezier beleefde, zal ook bij ‘Infamous’ de neus ophalen. Alle anderen krijgen een boeiende, rijke en goed geacteerde kroniek, die weliswaar niet zo diep snijdt als z'n tegenhanger, maar die ook voldoende in huis heeft om te beklijven.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray