Zoeken

Almost Famous

  • Cinevision.be/nl quoteert Almost Famous met een 4/5
  • Regisseur: Cameron Crowe
  • Cast: Patrick Fugit, Kate Hudson, Billy Crudup, Frances McDormand
  • Genre: Muzikaal drama
  • Duur: 162 minuten
  • Releasedatum: 21-03-2001
  • DVD: 04-12-2001
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Almost Famous"

Nadat regisseur Cameron Crowe in 1989 debuteerde met ‘Say Anything …’, volgden drie jaar later de vrijgezellenkomedie ‘Singles’, maar bovenal de knappe tragikomedie ‘Jerry Maguire’ in 1996. In 2000 draaft hij aan met ‘Almost Famous’, zonder meer de regisseurs meest persoonlijke werk, aangezien het verhaal voornamelijk gebaseerd is op de jeugdperikelen van hemzelf. Ook de Oscargilde wist dit aangename thema te waarderen, want terecht bekroonden ze het scenario met een gouden beeldje.

Centraal in de film staat William (Patrick Fugit), een ordinaire tiener, die zijn fascinatie voor muziek uitdrukt door artikelen te schrijven voor een lokaal krantje. Door zijn vroege job als muziekcriticus, komt hij in contact met de legendarische journalist Lester Bangs (Philip Seymour Hoffman), die de jonge William zal bijstaan inzake belangrijke beslissingen. Één van die beslissingen moet William nemen over het aanbod dat hij kreeg van het meest populaire muziekmagazine Rolling Stone. William is opgewonden van het idee dat hij tussen de grote schrijvers kan postvatten, ware het niet dat zijn moeder Elaine (Frances McDormand) helemaal niet instemt met de interesses van haar zoon. Nadat haar dochter reeds het huis uit is, wil ze haar zoon niet meteen kwijt. Elaine geeft uiteindelijk toe dat haar zoon naar een concert gaat, alwaar William met de hulp van de groep Stillwater in de artiestenloges binnenraakt. Daar maakt hij kennis met Stillwater-kopstuk Russell Hammond (Billy Crudup) en band aid Penny Lane (Kate Hudson). William bouwt een gestage, maar zekere vriendschap op met de bandleden. William bereikt namelijk een danig sterke relatie dat het voor de jonge reporter moeilijk is objectief te blijven in het artikel. Maar gaandeweg ontdekt de jongeling dat niet alles rozengeur en maneschijn is.

‘Almost Famous’ is een film voor mensen die houden van de jaren zeventig of gewoon de sfeer van die periode willen opsnuiven. Met elementen als drama, romantiek, maar ook muziek en humor weet Crowe zonder meer een knappe film af te leveren. Let ook op de schitterende soundtrack!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray