Zoeken

Infernal Affairs

  • Cinevision.be/nl quoteert Infernal Affairs met een 4/5
  • Regisseurs: Wai Keung Lau, Siu Fai Mak
  • Cast: Andy Lau, Tony Leung, Anthony Wong
  • Genre: Thriller
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum: 08-12-2004
  • DVD: 17-03-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Infernal Affairs"

Drie jaar heeft ie erover gedaan, maar uiteindelijk is ‘Infernal Affairs’ toch in de Belgische zalen geraakt. Deze uit Hong Kong afkomstige misdaadthriller verpulverde destijds alle records en verwierf de ene prijs na de andere. Toen Martin Scorsese bekend maakte dat hij een remake plant met Matt Damon en Leonardo DiCaprio in de hoofdrollen, was dit voor alle Europese distributeurs hét signaal om deze niet te versmaden policier alsnog in de zalen te brengen.

‘Infernal Affairs’ vertelt het verhaal van Yan (Tony Leung) en Ming (Andy Lau); de ene een undercoveragent in de triads - de Hongkongse maffia, de andere een corrupte politie-infiltrant met exclusieve contacten in maffiakringen. Als hoofdinspecteur Wong (Anthony Wong) om het leven komt en Ming aangeduid wordt als z’n opvolger, moet deze laatste samenwerken met de undercoveragent in z’n eigen triad.

Na een blits gemonteerd en door een opzwepende soundtrack ondersteund openingskwartier, waarin we kennismaken met de twee protagonisten, ontpopt het cinematografisch verbluffende ‘Infernal Affairs’ zich tot een razend spannende politiethriller, waarin elk personage voldoende uitgediept wordt en elke gebeurtenis wel een onverwacht vervolg met zich meebrengt. Het verhaal is een staaltje van puur vakwerk en bewijst dat een thriller niet noodzakelijk conventioneel en voorspelbaar hoeft te zijn. De sterke opbouw uit zich op het einde in een spetterende en filmisch krachtige finale. Niet alleen de visuele flair van de regisseurs laat een bijzonder knappe indruk na, ook de adembenemende, evenwel sterk gevarieerde soundtrack is het vermelden waard. Korte rockfragmenten en lange, kippenvelsymfonieën wisselen elkaar voortdurend af en worden steevast op de juiste momenten in de prent geïntegreerd.

Andy Lau en Tony Leung leveren ijzersterk acteerwerk en tonen aan dat een gepaste mimiek en de juiste présence een grote rol kan spelen bij het overtuigend neerzetten van een personage. In bijrollen zijn het vooral Anthony Wong als de bikkelharde, maar werkbeluste politiechef en Eric Tsang als de alsmaar grijnzende maffiabaas. Scorsese zal een harde noot te kraken hebben wil hij deze uitzonderlijk verzorgde politiethriller naar de kroon steken!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray