Zoeken

Inside Man

  • Cinevision.be/nl quoteert Inside Man met een 3/5
  • Regisseur: Spike Lee
  • Cast: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Willem Dafoe
  • Genre: Thriller
  • Duur: 129 minuten
  • Releasedatum: 12-04-2006
  • DVD: 17-08-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Inside Man"

‘Inside Man’ is intussen de vierde samenwerking tussen schenenstampend regisseur Spike Lee en politiek correcte wereldster Denzel Washington. Hun belangrijkste wapenfeit is ongetwijfeld ‘Malcolm X’, maar hun meest entertainende film hebben ze pas recent afgewerkt. Hoewel ‘Inside Man’ geen vernieuwende of revolutionaire cinema is, is deze strak ingeblikte overvalfilm een staaltje van klassieke thrillerfilmerij, waarbij zelfs Hitchcock op het puntje van z’n stoel zou zitten.

In de openingsmonoloog vertelt Dalton Russell (Clive Owen) ons over z’n tot in de puntjes uitgekiend plan: hij wil een goedbeveiligde bank overvallen, de politie om de tuin leiden en met de buit in de rugzak langs de voordeur naar buiten wandelen. Russell vertelt ons echter niet alles, want naargelang de film vordert, wordt duidelijk dat de plot heel wat meer intriges in huis heeft dan een simpele geldjacht. Tussen Russell en politiedetective Keith Frazier (Denzel Washington) ontwikkelt zich een zinderend kat-en-muisspelletje, terwijl ook heel wat hoge ambtenaren bepaalde belangen blijken te hebben bij deze overval.

‘Inside Man’ is geen typische Spike Lee; de prent is over het algemeen erg rechtlijnig en zonder veel poespas stevent hij af op een ietwat routineuze finale. Wat deze meer dan twee uur durende film echter zo genietbaar maakt, zijn de uitmuntende vertolkingen en de spitante dialogen. Hoewel de prent naar het einde toe enkele spannende scènes bevat, blinkt hij vooral uit door z’n consistent aanwezige humor.

Clive Owen geeft gestalte aan één van de coolste overvallers van het laatste decennium; eentje die mooi spreekt, geestige raadseltjes uit z’n duim zuigt en geen enkele gijzelaar om het leven brengt. Hij krijgt uitstekend weerwerk van Denzel Washington, die voor de gelegenheid uitgedost is in een modieus maatpak. Een derde belangrijk castlid is Jodie Foster, die gestalte geeft aan één van de meest mysterieuze personages van de film. Ze verschijnt te pas en te onpas, maar nooit wordt er enige uitdieping aan haar karakter geschonken. Jammer, want hoewel Foster een sterke vertolking neerpoot is ze amper twintig minuutjes aanwezig en gaat de kijker nooit echt meeleven met haar geheimzinnige lotgevallen. In bijrollen is het nog uitkijken naar uitstekende acteerprestaties van gerenommeerde acteurs als Willem Dafoe, Chiwetel Ejiofor en Christopher Plummer. ‘Inside Man’ is een prima filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray