Zoeken

The Invasion

  • Cinevision.be/nl quoteert The Invasion met een 1/5
  • Regisseur: Oliver Hirschbiegel
  • Cast: Nicole Kidman, Daniel Craig, Jeremy Northam, Jeffrey Wright
  • Genre: Thriller
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum: 24-10-2007
  • DVD: 19-03-2008
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Invasion"

Niks gaat boven het origineel, wordt wel eens gezegd. In negentig procent van de gevallen zijn we bereid daarin mee te gaan, maar bij de ‘Body Snatchers’-reeks gaat er toch niets boven de versie uit 1978, ‘Invasion Of The Body Snatchers’ getiteld en een remake van het origineel uit de jaren vijftig. In de eerste remake zagen we namelijk niet alleen de pakkende prestaties van o.a. Donald Sutherland en Brooke Adams, die met één simpele gelaatsuitdrukking terreur konden bevatten, maar ook de subtiele en daarom voortreffelijke regie van Philip Kaufman, die zwoer bij een langzame opbouw om de huiver zo accuraat mogelijk op de kijker te transponeren.

Niets van dat alles in ‘The Invasion’, ondertussen de vierde versie van het bekende ‘aliens nemen menselijke gedaantes over’-verhaal, waar in de openingsscène de cocons al volop in werking zijn en waar actie primeert op de onderhuidse spanning, die in principe zo eigen is aan dit psychologische horrorverhaal. Nochtans had ‘The Invasion’ beslist een interessante film kunnen worden. Aan het roer van deze derde update stond immers niemand minder dan Duits filmmaker Oliver Hirschbiegel, die zich in het verleden reeds als een groot talent opwierp met ‘Das Experiment’ en vooral ‘Der Untergang’. In die films bewees hij namelijk dat personages (en bovenal wat er zich in hun hersenpannen afspeelde) op de eerste plaats komen. Hirschbiegel was naar verluidt danig tevreden over zijn hedendaagse adaptatie van het legendarische bronmateriaal, maar de producerende Amerikaanse studio verwees zijn film rechtstreeks naar de prullenmand. Scenariowijzigingen, reshoots en montagewissels waren aan de orde en dus huurde men de Wachowski-broertjes - je weet wel, dat koppel dat een prima film als ‘The Matrix’ naar de knoppen hielp door er twee ondermaatse vervolgen aan te breien - in om het geheel van iets meer uitstraling te voorzien.

Dat laat zich vooral vertalen als extra ontploffingen, meer visuele gruwel en een veel te lang uitgevallen autoachtervolging, die de bespottelijke finale helemaal ontsiert. Het is pijnlijk om knappe acteurs als Nicole Kidman en Daniel Craig hier aan het werk te zien. Je kan natuurlijk niet zeggen dat ze het slecht doen - zelfs als Kidman het telefoonboek moet voorlezen, zal ze dat met de nodige uitstraling doen! - maar je stelt je wel voortdurend de vraag of dergelijke formuleprent, die op de koop toe oerzwak uitgewerkt is, niet net té laag is voor iemand van hun niveau. Hoeft het nog gezegd dat ‘The Invasion’ op geen enkel moment spannend is en dat het pseudomaatschappijkritische toontje veeleer ridicuul overkomt? Verticaal klasseren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray