Zoeken

Irina Palm

  • Cinevision.be/nl quoteert Irina Palm met een 2/5
  • Regisseur: Sam Garbarski
  • Cast: Marianne Faithfull, Miki Manojlovic, Kevin Bishop
  • Genre: Drama
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 18-04-2007
  • DVD: 28-02-2008
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Irina Palm"

Marianne Faithfull heeft al in heel wat films meegespeeld, maar toch zal men haar nog het best herinneren als een zangeres. In haar jonge jaren schopte ze het namelijk tot vaste groupie van The Rolling Stones, bij wie ze ook één van haar grootste successen boekte (‘As Tears Go By’). Maar kijk, met haar optreden in ‘Irina Palm’ bewijst ze eigenlijk één ding, namelijk dat het nooit te laat is om een boost aan je carrière te geven en dat je nooit zomaar afgeschreven bent. Of ze met haar alom besproken vertolking terug in de spotlights zal terechtkomen, is natuurlijk twijfelachtig, maar feit is dat ze de hoofdrol speelt in een nieuwe bioscoopfilm. En dat is op zich geen slechte verdienste.

In ‘Irina Palm’ speelt ze de rol van Maggie, een vijftigplusser en weduwe. Ze leeft alleen, maar in feite heeft ze een dagelijks contact met haar zoon, schoondochter en hun zoontje. Deze laatste lijdt echter aan een moeilijk te genezen aandoening; een heleboel behandelingen vertoonden nooit beterschap en nu rest er nog maar één mogelijkheid, een zeldzame behandeling in Australië. Daarvoor heeft het koppel echter geen geld en Maggie besluit zich met de zaken te bemoeien. Ze zoekt een baantje, maar ontdekt dat het op haar leeftijd geen sinecure is. Uiteindelijk komt ze terecht in het Londense Soho, alwaar ze aan de slag kan in Sex World, een strip- en sekstent. Daar wordt ze geëngageerd om mannen handjobs te geven achter een ondoorzichtige muur. Haar enige bekommernis is de genezing van haar kleinzoontje, dus zet ze al haar schroom opzij en besluit ze haar job zo goed en zo kwaad mogelijk tot een goed einde te brengen. Ze blijkt echter een handige (!) dame en in een mum van tijd staat half mannelijk Londen voor haar massagetechnieken in de rij.

Stof genoeg voor een goed doorwrocht sociaal drama, maar toch blijft deze tweede film van Sam Garbarski aan de oppervlakte dobberen. Heel veel scènes met Maggie passeren de revue, maar toch hebben we op het einde van de rit nog steeds niet het gevoel dat we ten volle met haar personage kennisgemaakt hebben. Ook haar relatie met haar zoon en schoondochter wordt vrij wazig voorgesteld; op sommige momenten lijkt iets meer info te volgen, maar dan cut Garbarski weg naar een nieuwe scène in de nachtclub. ‘Irina Palm’ van de hand doen als een mislukking zou natuurlijk iets te eenvoudig zijn, maar ondanks de uitstekende vertolking van Marianne Faithfull - zij steelt de show! - hebben we het gevoel dat er veel meer uit te halen viel. Nu blijf je zitten met een goed uitgangspunt zonder verzorgde afwerking.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray