Zoeken

The Island

  • Cinevision.be/nl quoteert The Island met een 3/5
  • Regisseur: Michael Bay
  • Cast: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou, Sean Bean
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 137 minuten
  • Releasedatum: 17-08-2005
  • DVD: 11-01-2006
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Island"

Wie er de filmografie van actieregisseur Michael Bay even bijneemt, merkt op dat de brave man vooral z’n sporen verdiende met al dan niet winstgevende blockbusters - amusante buddy-films als ‘Bad Boys’ wisselen af met wanproducten als ‘Armageddon’ of ‘Pearl Harbor’. Ook met ‘The Island’ voegt hij een ietwat traditionele actiethriller toe aan zijn palmares, al probeert ie z’n prent dit keer wel op te smukken met een diepere sociologische betekenis.

Lincoln Six Echo (Ewan McGregor) leeft in een gesloten commune, alwaar elke inwoner op een streng dieet staat en elk contact met de andere sekse afgezworen wordt. Dagelijks vinden er loterijen plaats; de gelukkige winnaars mogen hun biezen pakken en vertrekken naar the island, de laatste zuurstofrijke plaats ter wereld, die niet bezweken is onder de zogeheten besmetting. Lincoln vermoedt dat er iets niet pluis is en gaat op onderzoek, samen met de ietwat naïeve Jordan Two Delta (Scarlett Johansson).

Scenarist Caspian Tredwell-Owen baseerde zich ogenschijnlijk losjes op de sciencefictionklassieker ‘Logan’s Run’, maar doorspekt z’n verhaal wel met hedendaagse wetenschappelijke beschouwingen (klonen!) en moderne technologieën. In het eerste uur is ‘The Island’ vooral een langzaam opgebouwde toekomstthriller, waarin uitgebreid de situatie van de protagonisten geschetst wordt. Pas halverwege gaat het verhaal een andere kant op en pakt Michael Bay voor het eerst uit met een spectaculaire, oogverblindend georchestreerde aaneenschakeling van pompeuze actiescènes, waaronder een opwindende autoachtervolging waar ‘The Matrix Reloaded’ een puntje aan kan zuigen. Het enige wat Bay na al die jaren nog steeds niet geleerd heeft is om zichzelf in te tomen, want ook bij ‘The Island’ hadden we het gevoel dat die laatste actiescène er ook weer teveel aan was.

Ewan McGregor is uitstekend en bewijst opnieuw zich prima in z’n sas te voelen in zowel grootscheepse miljoenenprojecten als kleinschalige auteursfilms. Hij krijgt uitstekend weerwerk van Scarlett Johansson, één van de meest getalenteerde actrices van het moment, die hier jammer genoeg weinig meer te doen krijgt dan het afhaspelen van standaarddialogen en rennen van hot naar her. Beide hoofdrolspelers worden geflankeerd door een waaier aan starpower, waaronder Djimon Hounsou, Sean Bean en de alomtegenwoordige Steve Buscemi. ‘The Island’ is geen hoogstaande cinema en duurt misschien een tikkeltje te lang, maar niettemin blijft dit vakkundig ingeblikt en onderhoudend zomerentertainment!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray