Zoeken

Alpha Dog

  • Cinevision.be/nl quoteert Alpha Dog met een 3/5
  • Regisseur: Nick Cassavetes
  • Cast: Emile Hirsch, Ben Foster, Anton Yelchin, Justin Timberlake
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum: 25-04-2007
  • DVD: 28-02-2008
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Alpha Dog"

Je moet het maar doen. Je ziet nog groen achter je oren, bent amper vanonder moeders rok en vaders juk verdwenen en je schopt het al tot één van de meest gezochte criminelen op de internationale opsporingslijst. Of het een verdienste is om trots op te zijn, laten we graag in het midden - uiteindelijk streeft iedere mens andere doelen na, nietwaar? - maar feit is dat de kleine crimineel in kwestie er met ongelooflijk veel flair en cool mee omgaat. Ook al dreigt hij tijdens een nakende arrestatie ook van de schrik bevangen te zijn.

Deze jonge gangster, die voorgesteld wordt als een complex vat van euforie, criminele charisma en beredeneerde angst, draagt de naam Johnny Truelove (Emile Hirsch), die als onofficiële aanvoerder van een lokale gang heel wat in de pap te brokken heeft. Hij krijgt het aan de stok met één van z’n ‘trawanten’ Jack Mazursky (Ben Foster), die als bij de weeromstuit een oorlog tegen Truelove aankondigt. Jack neemt immers een paar zware jongens onder de arm en richt een helse ravage aan in Truelove’s villa. Deze laatste besluit niet bij de pakken te blijven zitten en als hij tijdens een autoritje met enkele van z’n handlangers plots Jacks jongere broer over straat ziet lopen, besluit Johnny hem te ontvoeren. Een duivels kat-en-muisspelletje is het resultaat.

‘Alpha Dog’ is een waar gebeurd verhaal, al stellen we ons bij sommige scènes oprecht de vraag over de graad van romantisering ervan. Natuurlijk zal het skelet uit de FBI-verslagen en allerhande interviews samengesteld zijn, maar vele kleine momentjes voelen iets té verfilmbaar aan. Maar laat dat vooral geen hinder vormen, want in wezen biedt dit sympathieke en hypermoderne gangsterfilmpje bijna twee uur onderhoudend entertainment met weerhaakjes. Niet alles loopt af zoals je het zou verwachten en de kijker kan wel degelijk aangenaam verrast worden door enkele plotwendingen.

Verantwoordelijk voor deze hippe misdaadprent is Nick - zoon van! - Cassavetes, die kiest voor een kordate, strakke regie, waarbij niet te veel scènes onder de noemer ‘overbodig’ geplaatste kunnen worden. Emile Hirsch zagen we eerder aan het werk in ‘The Girl Next Door’, maar in ‘Alpha Dog’ verlegt hij aanzienlijk z’n acteergrenzen. Geen Oscarwaardige vertolking uiteraard, maar wat we te zien kregen, laat een pak talent vermoeden en belooft voor de toekomst. Ook de bijrollen, opgevuld door onder andere Bruce Willis, Harry Dean Stanton, Sharon Stone, Anton Yelchin en een schitterende Ben Foster, zijn uitstekend ingekleurd. ‘Alpha Dog’ is een filmpje zonder einde - de echte Johnny Truelove wacht nog steeds op een verdict - maar dat vinden we veel minder erg dan een film zonder flair. En daarvan heeft ‘Alpha Dog’ te over.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray