Zoeken

It's A Free World

  • Cinevision.be/nl quoteert It's A Free World met een 3/5
  • Regisseur: Ken Loach
  • Cast: Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek
  • Genre: Drama
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 16-01-2008
  • DVD: 07-08-2008
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "It's A Free World"

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Klinkt mooi natuurlijk, al zal iedereen onderhand beseffen dat hoewel alle dieren gelijk zijn, sommige dieren toch meer gelijk zijn dan andere. Dat hetzelfde geldt voor mensen moet ook Angie vaststellen. Ze werkt zich uit de naad voor een uitzendbureau dat goedkope werkkrachten naar Groot-Brittannië haalt, maar wanneer ze weigert in te gaan op de ongewenste intimiteiten van haar werkgever, wordt ze prompt aan de deur gezet. Wraakroepend, onrechtvaardig, en bijzonder ongelegen voor een alleenstaande moeder. Al biedt elke tegenslag de mogelijkheid om nieuwe kansen te creëren en besluit Angie haar werk verder te zetten, voor eigen rekening. Wie goed is, heeft altijd werk. Wie als beginner moet opboksen tegen grote concerns, moet echter goed weten waar hij (of zij in dit geval) mee bezig is. De vele kosten durven een mens immers wel eens te verleiden om het niet zo nauw te nemen met de wet en eens je die stap hebt gezet, waar houdt het dan op?

De sociaal bewogen Ken Loach werpt wederom zijn blik op een aangrijpend verhaal dat erg nauw bij de realiteit aansluit. In de wereld die Loach schetst ontvluchten hele groepen mensen hun land op zoek naar geluk. Helaas blijkt het beloofde land geen melk of honing te bieden en komen hele families al gauw terecht in de onderste regionen van een voor hen vreemde maatschappij. Het klinkt bekend in de oren, maar de manier waarop Loach dit in beeld zet, is wel erg realistisch. Niet alleen door de feiten die zich afspelen en de neerwaartse spiraal waar je ongewild in wordt meegetrokken, maar vooral door de keuze om ongeveer alle rollen in te vullen met onervaren acteurs. De totaal onbekende Kierston Wareing speelt een bijzonder geloofwaardige Angie, maar net zoals bij alle andere personages lijkt het alsof zij haar personage ís.

Het rauwe Britse contrasteert volop met de warme culturen en de overgang van Britse hoffelijkheid en vakmanschap naar berekening en winstbejag zorgt voor erg kille momenten. Verraad levert niets op, maar zelfs voor de meest verontrustende passages heb je als toeschouwer begrip. Loach geeft een genuanceerde visie weer en stelt vooral de vraag: eens je in een bepaalde situatie bent verzeild, wat kun je uiteindelijk nog doen? It’s A Free World, hoor je dan, en misschien is dat wel waar, maar het is in elk geval geen rechtvaardige wereld, en dat is voor te veel mensen waar.

DVD-Recensie
Een interessante uitgave, de dvd-release van ‘It’s A Free World’, die niet één, maar twee discs bevat. De extra’s van de film zelf zijn niet memorabel (een trailer en een gesprek met regisseur en hoofdrolspeler), maar wel treffen we op het tweede schijfje een bonusfilm aan, namelijk het minder bekende eveneens door Ken Loach geregisseerde ‘Carla’s Song’ uit medio jaren negentig. Die vertelt het verhaal van een Schotse buschauffeur die verliefd wordt op een Nicaraguaanse vluchtelinge en haar, in de hoop om haar van enkele trauma’s te ontdoen, meeneemt naar haar vaderland en daar ontdekt dat liefde niet noodzakelijk alles overwint. Of toch? De hoofdrol wordt vertolkt door de toen nog opkomende Robert Carlyle. Kortom: met twee films van de Britse cineast is dit een dvd-release die beslist de moeite is. (Peter Janssens)

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray