Zoeken

Jackass Number Two

  • Cinevision.be/nl quoteert Jackass Number Two met een 2/5
  • Regisseur: Jeff Tremaine
  • Cast: Johnny Knoxville, Steve-O, Bam Margera, Spike Jonze
  • Genre: Komedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 25-10-2006
  • DVD: 22-02-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Jackass Number Two"

Sketches zijn tegenwoordig populairder dan ooit. Je kan de televisie niet aanzetten of op één of andere zender vind je wel een uitzending (of liever: een heruitzending!) of compilatie van allerlei verbale en visuele fratsen. In het gros van de gevallen zijn amper de helft van de situaties geslaagd, maar er zijn uiteraard uitzonderingen. Wat echter volledig voldoet aan het geijkte patroon van ‘één goeie grap en twee slechte’ is het door MTV geproduceerde televisieprogramma ‘Jackass’, dat enkele jaren geleden voor het eerst naar het witte doek getoverd werd en anno 2006 zelfs een nieuwe cinema-episode krijgt. ‘Jackass’ is eigenlijk het geesteskind van oerlolbroek Johnny Knoxville, die samen met enkele van z’n kameraden veelvuldig flirt met de grens van vulgariteit. Wie op zoek is naar subtiele grappen of fijnzinnige humor, gelieve zich alvast te onthouden, want deze nieuwste aaneenschakeling van al dan niet kinderachtige grappen laten zich vooral kenmerken als platvloers, smakeloos en laag bij de grond.

Wil dat dan zeggen dat er niets te lachen valt? Absoluut niet. Ook wij bescheurden het toen Spike Jonze - de regisseur van ‘Being John Malkovich’ - zich verkleedde als gerimpeld oudje mensen shockeerde met een stel uitgezakte borsten. Ja, het is niet van een bijster hoog niveau, maar het zijn vooral de reacties van de buitenstaanders, die deze scènes de moeite waard maken. Ook het optreden van Knoxville himself als onverantwoorde opa wist enig gegrinnik te veroorzaken. Daartegenover staan echter de quasi-onverdraaglijke scènes, waarin sommige leden van de groep zich afvragen hoe paardensperma smaakt (je kan er donder op zeggen dat ze het dan ook proeven, nadat ze het zelf ‘afgetapt’ hebben!) of hoe je het best anaal een biertje kan drinken. We zijn heel wat gewend, maar dergelijke momenten getuigen toch van een bijzonder slechte smaak. ‘Jackass Number Two’ zou overigens geen echt ‘Jackass’-avontuur zijn als Knoxville en co zich niet af en toe aan zelfpijniging zouden bezondigen. Het geblinddoekt opnemen tegen een wilde stier, met volle kracht tegen een deur aanrijden of op een skateboard doorheen een hevig hindernissenparcours manoeuvreren zijn slechts enkele van de vele masochistische praktijken, die deze frivole bende zonder slag of stoot uithalen.

Het voornaamste probleem aan ‘Jackass Number Two’, dat overigens een sublieme door een muzikale creatie van Ennio Morricone ondersteunde openingsscène kent, is echter z’n lengte. Anderhalf uur is simpelweg te lang. Als je alleen maar de min of meer geslaagde grappen zou overhouden, heb je immers een aflevering van twintig minuutjes. Net voldoende.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray