Zoeken

The Jacket

  • Cinevision.be/nl quoteert The Jacket met een 4/5
  • Regisseur: John Maybury
  • Cast: Adrien Brody, Keira Knightley, Kris Kristofferson
  • Genre: Thriller
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum: 02-11-2005
  • DVD: 20-04-2006
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Jacket"

In de huidige filmwereld lijkt het wel verdomd moeilijk om nog origineel uit de hoek te komen en cynici herkennen in elk nieuw project dan ook steevast een hele reeks invloeden van onvervalste klassiekers. En het moet gezegd, af en toe hebben ze overschot van gelijk. Je moet immers al van slechte wil getuigen om niet te willen toegeven dat ‘The Jacket’ duidelijk z’n mosterd haalde bij niet te versmaden thrillers als ‘Jacob’s Ladder’, ‘The Manchurian Candidate’ en ‘The Butterfly Effect’. Maar het is de manier waarop muziekcineast John Maybury het veelgelaagde script van nieuwbakken schrijftalent Massy Tadjedin in beeld brengt.

In z’n openingsbeelden lijkt de prent nog gebukt te gaan onder de trendy flitsbeelden, maar na enkele minuten ontpopt er zich een wonderbaarlijk en oprecht verhaal. ‘The Jacket’ is verpakt als een met sciencefiction doorspekte psychologische thriller, maar onder de oppervlakte schuilt een bijzonder mooie, emotionele film, die ondanks z’n semi-ingewikkelde structuur toch rustig de tijd neemt om z’n personages voor te stellen. Af en toe flirt Maybury’s film op de dunne grens van ongeloofwaardigheid, maar het is door z’n vrij simpele en in het verhaal best aannemelijke uitwerkingen dat we hier als kijker bitterweinig hinder van ondervinden.

We waren destijds niet te spreken over Adrien Brody’s onverdiende Oscarwinst voor z’n rol in ‘The Pianist’, maar ’s mans vertolking als gekwelde oorlogsveteraan behoort tot de onbetwistbare hoogtepunten van z’n vrij prille carrière. Bovendien behoort Brody ook tot het selecte kringetje method actors; voor z’n rol in ‘The Jacket’ startte hij een proteïnedieet, ging hij op onderzoek in een echte instelling en liet hij zich echt verschillende uren opsluiten in een schuif. Hij krijgt uitstekend weerwerk van Keira Knightley, die hier na haar uitstekende vertolking in ‘Pride & Prejudice’ bevestigt dat ze over heel wat talent beschikt. Ook is het fijn weerzien met een onderkoelde, sterk uit de hoek komende Kris Kristofferson, een immer solide Jennifer Jason Leigh en een verrassende Daniel Craig.

‘The Jacket’ lijkt misschien op een doorsnee thrillertje, maar wie verder kijkt wordt genadeloos opgeslorpt door z’n oprechte bedoelingen en emotionele mokerslagen. Straffe cinema!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray