Zoeken

The Jane Austen Book Club

  • Cinevision.be/nl quoteert The Jane Austen Book Club met een 3/5
  • Regisseur: Robin Swicord
  • Cast: Maria Bello, Emily Blunt, Amy Brenneman
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 21-11-2007
  • DVD: 24-04-2008
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Jane Austen Book Club"

Wie vertrouwd is met het werk van schrijfster Jane Austen weet dat ze in haar pennentrekken vooral geïnteresseerd was in het liefdesproces en meerbepaald in de rol die de vrouw inneemt in dat amoureuze circus. Overspel, hartverscheurende keuzes tussen meerdere aanbidders, afwijzing, afscheid van een geliefde, geen enkel thema ging ze uit de weg. In haar hele carrière schreef ze amper zes romans - ‘Pride And Prejudice’, ‘Emma’ en ‘Sense And Sensibility’ zijn de bekendste - maar dat heeft haar er niet van weerhouden om een plaatsje te veroveren in de Westerse canon.

Haar boeken dateren uit het begin van de negentiende eeuw, maar dat er op haar hartstochtelijke en passionele verhalen nog altijd geen sleet zit, bewijst ‘The Jane Austen Book Club’, een romantisch drama, waarin vijf vrouwen en één man een leesclubje vormen en zes maanden op rij samenkomen om één van haar werken te bespreken. De zes lezers blijken veel meer gemeen te hebben met hun favoriete lectuur dan ze ooit hadden kunnen vermoeden. Of spiegelen ze hun eigen leven bewust aan die van de personages uit Austens schrijfsels?

Je hoeft niet vertrouwd te zijn met het werk van de legendarische Britse schrijfster om van ‘The Jane Austen Book Club’ te kunnen genieten, maar het helpt zeker. De talloze verwijzingen en de soms zeer letterlijk gekopieerde (al is dat misschien niet meteen het juiste woord) gebeurtenissen vallen immers des te harder op als je zelf het originele verhaal in het achterhoofd houdt. Maar naast een film over een groepje mensen die in hun eigen bestaan aardig wat parallellen opmerken met die zes mijlpalen uit de literatuur, is dit op de succesvolle, gelijknamige roman van Karen Joy Fowler gebaseerde melodrama ook een mooi verstrengelde relatieschets over mensen die zich misschien net iets te veel vragen stellen bij de liefde of bij het leven. Jezelf evalueren kan, maar ‘The Jane Austen Book Club’ toont dat je ook kan overdrijven.

De met zorg geselecteerde ensemblecast bestaat uit stuk voor stuk getalenteerde actrices: een bonte mix van populaire sterren, onbekende youngsters en actrices die al een tijdje naar het achterplan verwezen waren. De leukste rollen zijn er voor Maria Bello, Emily Blunt en Amy Brenneman, omdat het met hun karakters zijn waarmee we als kijker het meest sympathiseren. Cynici zouden zich nog kunnen storen aan het ietwat geforceerde happy end, maar eigenlijk behoren zij niet tot de doelgroep van deze film. Wie echter op zoek is naar een ongecompliceerde, maar toch pittig uitgewerkte dramedy zit bij deze film aan het juiste adres. En je krijgt na afloop warempel nog zin om de boeken van Austen opnieuw uit de kast te halen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray