Zoeken

Jarhead

  • Cinevision.be/nl quoteert Jarhead met een 2/5
  • Regisseur: Sam Mendes
  • Cast: Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum: 11-01-2006
  • DVD: 29-06-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Jarhead"

De Britse cineast Sam Mendes heeft af te rekenen met torenhoge verwachtingen. Na z’n Oscarpaard ‘American Beauty’ en het ijzersterke gangsterdrama ‘Road To Perdition’, kan de hypergetalenteerde jonge regisseur een bijzondere drie op drie scoren. Driewerf helaas, want ‘Jarhead’ is by far z’n minste prent en eerste smet op z’n prille carrière.

Mendes baseerde zich op de gelijknamige bestseller van militair Anthony Swofford, in de film vertolkt door Jake Gyllenhaal, waarin hij vertelt over z’n ervaringen tijdens de Golfoorlog. Swofford legt de accenten van z’n verhaal vooral op de langdurige verveling en de zinloosheid van de oorlog. Vanuit politiek oogpunt bekeken, doet ‘Jarhead’ denken aan de reeks anti-oorlogsfilms uit de jaren zeventig, waarin de kijker met veel humor toch met de neus op de keiharde feiten gedrukt werd. Qua filminvloeden, bezondigt Mendes zich aan schaamteloos jatwerk van onvervalste klassiekers als ‘Catch-22’, ‘Apocalypse Now’ en ‘Full Metal Jacket’. Het is dan ook pijnlijk te moeten vaststellen dat ‘Jarhead’, bogend op een weliswaar uitmuntende soundtrack, op z’n beste momenten scènes kopieert uit eerdere én betere films; wanneer Mendes dan toch meer een eigen touch aan z’n verhaal geeft, wordt de film saai en langdradig.

De beste momenten situeren zich in het eerste uur, wanneer Mendes af en toe ruimte inbouwt om te freewheelen en de kijker te trakteren op een sporadisch goeie grap - de gebruiksaanwijzing van het pistool of de ‘Star Wars’-referentie zijn hilarisch! Hoewel ‘Jarhead’ van start gaat als een oorlogskomedie, slaat de toon halverwege om in bittere ernst; het is jammer dan Mendes z’n film zo onevenwichtig in beeld brengt wat ten koste gaat van de snedigheid van het verhaal. Swoffords boek leent zich nog het best van al tot een scherpe satire, maar Mendes weet niet goed of hij de kijkers nu wel of niet aan het lachen wil brengen. Bovendien brengt hij de weinige oorlogstaferelen ook bijzonder muf in beeld; de rode kleurenfilters zorgen voor een weliswaar idyllisch, maar tegelijkertijd onnatuurlijk effect.

Jake Gyllenhaal is indrukwekkend en weet deze prent in z’n vele mindere momenten toch nog af en toe boeiend te houden. Peter Sarsgaard is een begenadigd acteur, maar toch komt hij er hier tamelijk bekaaid vanaf. Ook de veredelde bijrol van Chris Cooper en de irritante acteerprestatie van Jamie Foxx zijn ongelukkige keuzes. ’Welcome to the suck!’, aldus de tagline van de film. Ze hadden het niet beter kunnen verwoorden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray