Zoeken

Jindabyne

  • Cinevision.be/nl quoteert Jindabyne met een 3/5
  • Regisseur: Ray Lawrence
  • Cast: Gabriel Byrne, Laura Linney, Eva Lazzaro
  • Genre: Drama
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum: 22-08-2002
  • DVD: 03-04-2008
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Jindabyne"

Stel je voor: je telt de dagen af naar je jaarlijkse vistocht, hét evenement waarbij je samen met drie kompanen naar een rustig meertje over de bergen trekt om daar zoveel mogelijk vissen aan de haak te slaan. Een sporadisch biertje, een schunnige grap en een beetje geroddel over de vrouwen aan het thuisfront - ah, ja, zo’n tochtjes zijn uiteraard ‘vrouwen niet toegelaten’ - zetten de tonen voor een heerlijk weekend. Tot er plots een lijk opduikt op de plaats waar jij voor het eerst je lijn uithengelt. Wat doe je?

Met dat dilemma worstelen de vier hoofdpersonages uit ‘Jindabyne’, doodgewone kerels die het liefst van al zorgeloos plezier willen beleven, maar nu één van de moeilijkste beslissingen uit hun leven moeten nemen. Of tenminste toch eentje die hun lang zal achtervolgen als ze niet doen wat van hen verwacht wordt. Ze besluiten eerst een paar dagen door te vissen en geven pas dan hun vondst aan, een beslissing die hen niet alleen in het dorpje - waar de Aboriginalfamilie van het meisje meteen de vraag stelt of ze hetzelfde zouden gedaan hebben als het meisje blank was geweest - tot personae non gratae zou bestempelen, maar ook bij hun respectievelijke wederhelften.

‘Jindabyne’ is gebaseerd op het kortverhaal van Raymond Carver, dat eerder ook al deel uitmaakte van Altmans superieure mozaïekvertelling ‘Short Cuts’, zij het in veel minder uitgewerkte vorm. Nu boogt Australisch cineast Ray Lawrence, die de setting ook verhuisde naar z’n thuisland en meerbepaald naar het dorpje Jindabyne, zich over het verhaal en spint hij er een twee uur durend mokerslagdrama uit, dat je heel lang aan het scherm gekluisterd houdt, maar in het laatste halfuur toch een beetje de bal misslaat. Personages zijn alles voor Lawrence - dat was ook al in het in toon en tempo gelijkaardige ‘Lantana’ - en dus maken we uitgebreid kennis met de vier gezinnen, die niet alleen door het vistochtje getekend worden, maar ook allemaal in het verleden al met verscheidene tegenslagen te kampen hadden.

Onder die observatielaag (Lawrence gunt ons een blik in hun leven, maar oordeelt zelf niet) sluimert niet alleen een pakkend drama, maar ook een mysteriethriller en een sociaal portret over de relatie tussen de blanke en de Aboriginalbevolking én tussen mannen en vrouwen. ‘Jindabyne’ is een film met een klare vertrekpositie, maar het einde is nooit helemaal duidelijk; en ook onderweg blijven er wel een paar losse eindjes open. Er zit geen uitgesproken finale in - en dergelijke prent vraagt daar ook niet om - maar de verhoopte emotionele climax blijft uit. Gabriel Byrne acteert uitstekend en ook Laura Linney doet het prima, maar het zijn de twee kindacteurs Sean Rees-Wemyss en vooral Eva Lazzaro die het meeste indruk maken. Lawrence bewijst zich andermaal een uitstekend cineast, maar waar zijn sublieme voorganger wel een plaatsje in ons hart verpandde, toont hij zich bij z’n nieuwste iets minder trefzeker.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray