Zoeken

Devil's Child

  • Cinevision.be/nl quoteert Devil's Child met een 3/5
  • Regisseur: George Ratliff
  • Cast: Sam Rockwell, Vera Farmiga, Jacob Kogan
  • Genre: Thriller
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-10-2008
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Devil's Child"

Kan een ouder begrijpen dat zijn kind geen behoefte heeft aan zijn liefde? Wellicht niet. Een vader of een moeder houdt immers onvoorwaardelijk van de jonge telg(en) die ze op de wereld hebben gezet en die hechte band kan maar moeilijk doorbroken worden. Maar dat gevoel van verbondenheid blijkt niet altijd wederzijds. Toch niet in het geval van Joshua (debutant Jacob Kogan), het hoofdpersonage in deze horrorthriller, die zich niet laat kenmerken door visuele gruwel, maar veeleer door psychologische terreur. De terreur die ook sluimert in de dagelijkse samenleving en die een gezin op z’n grondvesten kan doen daveren.

Joshua is de 9-jarige zoon van Brad (Sam Rockwell) en Abby (Vera Farmiga), die zopas de trotse ouders zijn geworden van een dochtertje. Hun aandacht (en die van de grootouders) gaan vooral uit naar deze nieuwste kroostuitbreiding, wat bij Joshua in het verkeerde keelgat schiet. Of liever doet het de druppel overlopen. “Je hoeft me niet graag te zien, dat is geen regel”, zegt Joshua in het begin van de film tegen zijn vader. Die repliceert, zoals elke vader zou doen uiteraard, dat hij trots is op zijn zoon, maar toch blijkt hij blind voor diens verwezenlijkingen en talent.

‘Devil’s Child’ gaat over de horror in het dagelijkse leven, in de samenleving. Deze psychologische thriller toont hoe een burgerlijk gezin implodeert onder druk van hun zoon, die zich als het sluwere broertje van Damien (het demonische joch uit de ‘The Omen’-reeks) opwerpt. ‘Devil’s Child’ zou wel eens verkeerdelijk vergeleken kunnen worden met films over bezeten kinderen (denk ook maar aan ‘Rosemary’s Baby’ of ‘The Exorcist’), want regisseur George Ratliff gaat met zijn prent een heel andere richting uit. Deze tegelijkertijd clevere thriller ontpopt zich immers ook als een geslepen sociale satire - een mens in zijn streven naar perfectie - en toont een kind dat zelf geen ‘misdaden’ uitvoert, maar enkel ingenieuze plannen smeedt om zijn doel te bereiken. Al heiligt het doel wel degelijk de middelen in het geval van Joshua.

Nieuwkomer Jacob Kogan is innemend als de jongen die zijn guitige glimlachje soms maar moeilijk kan verbergen, ook al schuilt daar een nogal extreme agenda achter die niemand - zelfs zijn eigen ouders niet - had kunnen voorspellen. Naar het einde toe neigt de prent wel iets te vaak in de richting van voorspelbaarheid en het eindshot had iets subtieler gekund (nochtans iets waar de film tot dan toe moeiteloos in geslaagd was), maar toch maakt deze vooral op het verstand inspelende karakterstudie indruk. Al was het maar omdat de acteurs - Rockwell en Farmiga incluis - puik werk afleveren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray