Zoeken

Jumper

  • Cinevision.be/nl quoteert Jumper met een 1/5
  • Regisseur: Doug Liman
  • Cast: Hayden Christensen, Samuel L. Jackson, Jamie Bell, Rachel Bilson
  • Genre: Actie
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum: 20-02-2008
  • DVD: 10-09-2008
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Jumper"

Het moet fijn zijn om te kunnen jumpen. Nooit geen files meer, nooit meer aanschuiven in warenhuizen en - vooral - altijd en overal kunnen zijn waar je maar wil. Of denken we nu te opportunistisch? Geen probleem, dat doet David (Hayden Christensen), het hoofdpersonage in ‘Jumper’, ook.

Hij ontdekt op jonge leeftijd dat hij beschikt over een gave, waarmee hij zich kan teleporteren, en in plaats van zich in te zetten voor de mensheid - zoals een echte superheld zou doen - denkt hij in de eerste plaats aan zijn eigen gewin: hij trekt weg van huis en besluit te leven van het geld dat hij meegraait uit de banken die hij al jumpend overvalt. Aan zo’n leven moet vroeg of laat een einde komen en dat gebeurt dan ook op het moment dat Roland (Samuel L. Jackson) plots in zijn flat binnendringt. Roland is een Paladijn - vraag ons geen uitleg, want het enige wat we überhaupt te weten komen is dat ze de jumpers van deze wereld willen uitroeien - die van David zijn volgende slachtoffer wil maken. Het is de aanvang van een bikkelharde strijd op leven en dood. Een strijd die uiteraard enkel kan ontaarden in een lamlendige finale, waarin Hayden Christensen van de ene exotische locatie naar de andere hopt, met Jackson als een schoothondje achter hem aan.

Nochtans heeft deze sciencefictionfilm alles om het goed te doen: een actiefilmer die weet waar hij mee bezig is (als je ons niet gelooft, kijk dan maar even naar ‘The Bourne Identity’ of ‘Mr. & Mrs. Smith’), een prima cast en een leuk gegeven. Het verhaal is echter zo’n rommeltje dat we als kijker nooit gaan meeleven met de hoofdpersonages. Een introductie over wie de jumpers zijn en waar ze vandaan komen, krijgen we niet en de eeuwige strijd tussen hen en de Paladijnen moeten we zomaar voor waar aannemen. Wellicht wordt er een pak opgehelderd in de op stapel staande sequels - jawel, dit is het eerste deel van een nieuwe trilogie - maar daarmee is dat euvel nu nog niet verholpen. Reken daarbij de volstrekt ongeloofwaardige karakters en hun dito handelingen (Davids leven is in gevaar en hij plant een tripje naar het Colosseum met zijn liefje dat hij al acht jaar niet gezien heeft!), de houterige vertolkingen van Hayden Christensen, Jamie Bell en Samuel L. Jackson, voor de gelegenheid uitgedost met lachwekkend wit kapsel en verder terend op z’n geijkte stijl van geveinsde coolness.

Maar wat we nog het ergst van al vinden? Dat Liman z’n talent helemaal weggejumpt lijkt, want het amateurisme van deze pseudo-blockbuster komt nog het meest tot uiting in de pijnlijk georchestreerde actiescènes. Nee - let op: flauwe woordspeling - voor die twee geplande vervolgen zitten we alvast niet te springen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray