Zoeken

American Beauty

  • Cinevision.be/nl quoteert American Beauty met een 5/5
  • Regisseur: Sam Mendes
  • Cast: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Mena Suvari
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum: 02-02-2000
  • DVD: 11-04-2001
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "American Beauty"

Lester Burnham (Kevin Spacey) is zijn saaie burgerleventje meer dan beu. Hij woont in een villa in een deftige wijk, is getrouwd met makelaar Carolyn (Annette Bening) en leeft al enige tijd in ruzie met zijn dochter Jane (Thora Birch). Wanneer Lester op een feestje kennismaakt met buurjongen Ricky (Wes Bentley), besluit hij zijn leven over een andere boeg te gooien. Hij zorgt ervoor dat hij zijn job verliest, maar niet zonder eerst de baas te chanteren, en gaat aan de slag bij een lokale hamburgerketen. Terwijl hij zelf zijn liefdespijlen afvuurt op zijn dochters vriendin Angela (Mena Suvari), begint Jane een relatie met Ricky en houdt Carolyn er een verhouding op na met haar concurrent Buddy Kane (Peter Gallagher).

‘American Beauty’ is het bioscoopdebuut van de ultragetalenteerde Sam Mendes, die later opnieuw indruk zou maken met ‘Road To Perdition’. Uitgaand van een intelligent, spitant en bijzonder geestig scenario van Alan Ball, maakt hij van ‘American Beauty’ een film om nooit meer te vergeten. Kevin Spacey acteert op het scherp van de snee en graaide welverdiend de Oscar voor beste acteur mee naar huis. Lester Burnham is inmiddels één legendarisch Hollywoodpersonages. Annette Bening kon haar Oscar niet verzilveren, maar maakt niettemin evenveel indruk als filmmanlief. In bijrollen slaan ook Thora Birch, Wes Bentley en vooral Mena Suvari hoge ogen. Deze laatste heeft haar talent echter nog nergens anders bevestigd.

De regie van Mendes zit goed, het tempo is strak en de montage is subliem. De cineast speelt moeiteloos met de opeenvolging van trage, dramatische scènes en hilarische segmenten. Het verhaal is sterk uitgewerkt en laat ons op gevoelige wijze kennismaken met de verschillende personages. Elk voornaam karakter is tot in de puntjes uitgewerkt, waardoor we als kijker ook met de lotgevallen van deze personages gaan meeleven. Eigenlijk is ‘American Beauty’, bogend op zoveel sterke eigenschappen, nogal moeilijk in woorden samen te vatten. Feit is wel dat Mendes’ debuut één van de meest verdiende Oscarwinnaars van de laatste tien jaar is. Klasse!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray