Zoeken

Keeping Mum

  • Cinevision.be/nl quoteert Keeping Mum met een 2/5
  • Regisseur: Niall Johnson
  • Cast: Rowan Atkinson, Kristin Scott Thomas, Maggie Smith
  • Genre: Komedie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 15-03-2006
  • DVD: 15-06-2006
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Keeping Mum"

Pastoor Walter Goodfellow (Rowan Atkinson) is zodanig geobsedeerd door het schrijven van de perfecte, innemende preek dat hij totaal geen aandacht besteedt aan alles wat er rondom hem gebeurt. Hij merkt niet dat z’n vrouw (Kristin Scott Thomas) een affaire heeft met haar golfinstructeur (Patrick Swayze), dat zijn dochter elke week een andere loverboy mee naar huis brengt of dat z’n zoon op school voortdurend gepest wordt en daar stilaan depressief van wordt. Maar plotseling arriveert Grace (Maggie Smith), die geëngageerd wordt als huishoudster. De problemen die de familie stilaan uit elkaar lijken te drijven, lossen zich ineens vanzelf op. Of zit Grace er voor iets tussen?

‘Keeping Mum’ is een typische, Britse komedie, waarin goedlachse kolder hand in hand gaat met woordspelingen of taalmisverstanden. Hoezeer de prent ook z’n best doet om de ziel van andere, klassieke screwballkomedies als ‘Arsenic And Old Lace’ of ‘The Ladykillers’ opnieuw tot leven te roepen, slaagt hij er nooit in om ook maar een glimp van het komisch vernuft van dergelijke films tevoorschijn te toveren. ‘Keeping Mum’ is niet satirisch of cynisch, maar kleurt braaf binnen de lijntjes zonder ook maar één centimeter van de norm af te wijken. De kleinburgerlijkheid van het gezin staat duidelijk ook symbool voor de doelgroep van deze film.

De meeste grappen zijn voorspelbaar en belegen, terwijl het gros van de slapstick ons deed terugdenken aan de tijd dat Rowan Atkinson de wereld veroverde als Mr. Bean. Het moet gezegd dat Atkinson z’n uiterste best doet om dit typetje overboord te gooien, maar telkens wanneer je hem bezig ziet als klunzige doelman of stuntelende pastoor kan je niet anders dan stellen dat z’n talent erg beperkt is. Z’n komische timing is, als vanouds, nagenoeg perfect, maar het zorgt er tevens voor dat de prent regelmatig afgezaagd en ongeïnspireerd aanvoelt. De actrice die nog het meeste indruk nalaat is Kristin Scott Thomas, die eens te meer bewijst dat ze als actrice veel te weinig erkenning krijgt. Maggie Smith voert een nummertje automatische piloot op, terwijl het korte optreden van Patrick Swayze opnieuw duidelijk maakt waarom de man reeds enige tijd van het toneel verdwenen was. ‘Keeping Mum’ puilt uit van de goede intenties, heeft een interessante premisse en draagt het hart op de juiste plaats, maar de som van de delen leveren niet noodzakelijk vuurwerk op.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray