Zoeken

Kidnapped

  • Cinevision.be/nl quoteert Kidnapped met een 3/5
  • Regisseur: Jason Smilovic
  • Cast: Jeremy Sisto, Delroy Lindo, Dana Delany, Timothy Hutton
  • Genre: Thriller
  • Duur: 523 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-09-2008
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Kidnapped"

Het ergste wat een ouder kan overkomen is dat zijn kind van ‘m ontnomen wordt. De blinde paniek in het gezin Cain is dus niet onbegrijpelijk als zoonlief Leopold tijdens de rit richting school ontvoerd wordt. De Cains, met aan het hoofd invloedrijk high society zakenman Conrad (Timothy Hutton), trachten hun zoons kidnapping uit het nieuws te houden en doen daarom een beroep op Knapp (Jeremy Sisto), een afvallige FBI-agent die nu kidnapexpert om den brode is, om hem terug te vinden.

‘Kidnapped’, verteld over een totaal van dertien afleveringen, lijkt op het eerste gezicht nogal oppervlakkig en schiet ook redelijk moeizaam uit de startblokken, maar eens de pionnen hun juiste plaats op het schaakbord hebben ingenomen, komt hij op kruissnelheid. Er is duidelijk meer aan de hand dan een doodgewone ontvoering en eens het gezin, Knapp en de FBI die eveneens een onderzoek heeft ingezet daar zelf ook achter komen, zijn de intriges en plotwendingen niet meer bij te houden. Het verschroeiende tempo en de blitse mise-en-scène kunnen echter niet verhinderen dat het verhaal afstevent op een lauwe climax, waarin toevalligheden het halen op logica. De laatste twee afleveringen, waarin traditiegetrouw elke resterende zweem van mysterie onthuld wordt, halen niet meer het hoge niveau van z’n elf voorgangers, met als dieptepunt een ongeloofwaardige twist waar de reeks niet eens nood aan had. Soms is less dus wel degelijk more, zoals de scenaristen hier bewijzen.

Het acteerwerk van Jeremy Sisto, Delroy Lindo, Dana Delaney en Timothy Hutton - alledrie prima acteurs die in filmland naar het achterplan verwezen zijn - zit wel snor, en het pleit voor de scenaristen dat ze hen ook de nodige achtergrond toebedeelden. De personages (en dat geldt eigenlijk voor allemaal) zijn geen bordkartonnen figuren, wat het de kijker makkelijker toelaat om met hen mee te leven. Zelfs enkele minder koosjere personages (de planner, de accountant) weten door de knappe vertolkingen van de acteurs die hen spelen onze sympathie los te weken.

‘Kidnapped’ was oorspronkelijk opgezet als een terugkerende reeks, waarin in elk nieuw seizoen een andere ontvoering centraal zou staan. De kijkcijfers - en vooral die over de plas - beslisten daar echter anders over, met als resultaat dat het bij deze ene serie zal blijven. Jammer, want ondanks z’n gebreken is dit goedgemaakte suspense (de hoge productiewaarden druipen er vanaf) die ons meermaals naar het puntje van de stoel verwees.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray