Zoeken

Kill Bill Vol. 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Kill Bill Vol. 1 met een 5/5
  • Regisseur: Quentin Tarantino
  • Cast: Uma Thurman, Lucy Liu, Sonny Chiba, Daryl Hannah
  • Genre: Actie
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum: 29-10-2003
  • DVD: 28-04-2004
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Kill Bill Vol. 1"

Zes jaar na Tarantino’s rijpste film ‘Jackie Brown’ is de boy wonder van de Amerikaanse cinema terug met een van spetterende actie en ijzersterke dialogen gelardeerde ode aan de kungfufilms uit de jaren zestig. In verhouding tot QT’s eerdere werk is ‘Kill Bill Vol. 1’ twee uur lang spielerei, maar dan wel van het allerbeste soort.

The Bride (Uma Thurman) wordt op haar trouwdag tot moes geschoten door haar ex-baas (David Carradine). Ze is niet dood, maar belandt in een diepe coma. Een goede vier jaar later wordt ze wakker en zint ze op wraak. Het verhaal van ‘Kill Bill’ is onvoorstelbaar simpel, maar is gekruid met pittige one-liners en nu al legendarische randpersonages. Op haar dodenmars passeert een afgetrainde Uma in dit eerste deel een sterk weerwerk biedende Vivica A. Fox en een van 88 bodyguards voorziene Lucy Liu.

Het eerste uur van de film bevat maar weinig actie en moet het vooral hebben van zijn onchronologische vertelstijl, komische situaties en lucide vondsten. In het tweede deel rekent Uma in ware Bruce Lee-stijl af met een hoopje yakuza’s, zonder daarbij haar doel uit het oog te verliezen. Thurman speelt waarschijnlijk de rol van haar leven als op wraak beluste moordenares. Haar personage lijkt wel een spin-off van Jeanne Moreau’s personage in Truffauts ‘La Femme Etait En Noire’, die er bovendien een soortgelijke missie op nahield. Bill, een rol weggelegd voor David Carradine, krijgt in deze film amper een woordje te zeggen en te zien krijgen we hem al helemaal niet. Vivica A. Fox is rap uitgespeeld en Lucy Liu veegt met haar sublieme vertolking als taaie gevechtsmachine haar belabberde prestatie in ‘Charlie’s Angels 2’ helemaal van de kaart. In een bijrol is het ook uitkijken naar kungfulegende Sonny Chiba.

Topmoment: het magnifiek gechoreografeerde gevecht in de sneeuw tussen Thurman en Liu op de tonen van Santa Esmeralda. 'Kill Bill Vol. 1' bevat zwaardgevechten waar de Oosterse cinema een puntje aan kan zuigen, dialogen die scherper snijden dan een Zwitsers mes en een onvergetelijke fotografie. Een meesterwerk en misschien wel dé actiefilm van de laatste tien jaar!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray