Zoeken

King Arthur

  • Cinevision.be/nl quoteert King Arthur met een 2/5
  • Regisseur: Antoine Fuqua
  • Cast: Clive Owen, Ioan Gruffudd, Keira Knightley
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 28-07-2004
  • DVD: 07-12-2004
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "King Arthur"

Wie King Arthur zegt, spreekt in één adem ook het zwaar over het paard getilde ‘Excalibur’ en het van hemeltergende meligheid uitpuilende ‘First Knight’ mee uit. Jerry ‘Pirates Of The Caribbean’ Bruckheimer en Antoine ‘Training Day’ Fuqua sloegen de handen in elkaar voor een nieuwe verfilming van het alom vermaarde heldenepos. Dat scenarist David Franzoni, bekend van ‘Gladiator’, in het verhaal een loopje neemt met de geschiedenis, is nog maar één punt. Dat hij daarbij niet de minste moeite doet om de kijker kennis te laten maken met de verschillende, hier bijzonder onuitgewerkte personages vinden we een pak erger.

De acteurs lijken hun best te doen, maar net door hun lege karakters weten ze geen indruk te maken. Clive Owen staat onophoudelijk de meest ridicule dialogen te spuien (’Mark my face, for the next time you see it, it will be the last thing you see on this earth.’), Ioan Gruffudd lijkt louter omwille van zijn uiterlijk te zijn gekozen voor de rol van Lancelot en Keira Knightley - die tegenwoordig in elke blockbuster opduikt - krijgt zo weinig screentime dat we een gevoel van plaatsvervangende schaamte ervoeren. Om dan nog maar te zwijgen over de bijrollen van gevestigde waarden Ray Winstone en Stellan Skarsgard als een stelletje boerenkinkels annex nietsontziende barbaren.

Is er dan niets goed aan deze nagelnieuwe pocketversie van de bekende Arthurlegende? Toch wel, de actiescènes! Iets over halverwege, wanneer we eindelijk het gevoel kregen dat er enig schot in de zaak kwam, begint het spektakel. We zijn getuige van een geniale, tot in de puntjes verzorgde battle op ijs, waarbij zes ridders én Lady Guinevere het opnemen tegen een reusachtig leger krijgers. Dit en de alles verpulverende finale leveren mooie plaatjes op, maar toont ons jammer genoeg slechts een glimp van het kunnen van Antoine Fuqua als actieregisseur. Is ‘King Arthur’ beter dan ‘Excalibur’ of ‘First Knight’? Misschien niet, hoewel we bij deze ‘King Arthur’ heel wat minder pretentie bespeurden. Voer voor de fans!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray