Zoeken

King Kong

  • Cinevision.be/nl quoteert King Kong met een 1/5
  • Regisseur: Peter Jackson
  • Cast: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody, Andy Serkis
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 187 minuten
  • Releasedatum: 14-12-2005
  • DVD: 13-04-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "King Kong"

We herinneren ons 1993 nog alsof het gisteren was. Als jonge filmfan waren we eindeloos onder de indruk van de dinosauruscapriolen in Steven Spielbergs ‘Jurassic Park’. Anno 2005 en een bombastische, pompeuze ‘The Lord Of The Rings’-trilogie later heeft Peter Jackson een nieuwe overtreffende trap gecreëerd met ‘King Kong’, een inspiratieloze en duffe remake van de gelijknamige monsterfilm uit 1933.

Wie dacht dat er in deze avonturenfilm alleen maar een kolossale aap mooi weer zou maken, vergist zich schromelijk. Als een klein kind dat likkebaardend toekijkt als de ijsventer opnieuw door de straat passeert, geilt Peter Jackson eindeloos op digitale creaties. Met behulp van de meest gesofisticeerde apparatuur creëert hij een universum, waarin alle mogelijke dino’s, gigantische kevers, mensgrote wormen en rupsen, reuzenspinnen én - als kers op de taart - een ontzaglijke gorilla hun opwachting maken. Maar hoeveel Jackson ook z’n best doet, z’n effectenmolen laat sterk te wensen over. Het gros van de spektakelscènes zijn slecht getrukeerd (de Brontosaurusloop of het gevecht tussen Kong en de T-Rex!) en bovendien ogen de meeste schepsels bijzonder fake. Zelfs Kong, de spilfiguur, ziet er zodanig kunstmatig uit dat het haast ongelooflijk is dat ‘King Kong’ zoveel geld gekost heeft.

Het is bijna een cliché geworden om het te zeggen, maar in dit geval is het de harde waarheid: deze film duurt minstens een uur te lang. Waar de originele film amper anderhalf uur duurt, werkt Jackson krek hetzelfde verhaal uit over een tijdspanne van meer dan drie uur. Het beginstuk in de city belooft nog een film met enige inhoud - herkennen we daar ergens het potentieel van een scherpe Hollywoodsatire? - maar al snel beginnen de protagonisten aan de bootreis richting Skull Island. Maar het meest slepende stuk is ongetwijfeld de legendarische Empire State Building-scène waarin vooral de interactie tussen Kong en z’n blonde nimf centraal staat. Jackson spendeert zoveel tijd aan dit emo-moment en hij neemt zichzelf zó serieus dat we al snel zin kregen om de aap zelf van het gebouw te duwen. Naast de traditionele scènes, gaat Jackson ook geregeld z’n boekje te buiten met idiote zijsprongen, waaronder een junglecabaret van Naomi Watts en een hopeloos ridicule sneeuwscène.

De acteurs doen allen hun best, maar komen nauwelijks uit de verf omdat ze gevangen zitten in onuitgewerkte personages. Want ook al geeft Jackson z’n karakters meer screentime dan in de originele film, het blijven even oppervlakkige karikaturen. Enkel Jack Black kan zich onderscheiden door een sporadische, geestige, bijna cynische one-liner. Naomi Watts, Adrien Brody of Jamie Bell komen er veel minder goed vanaf. Met ‘King Kong’ is de aap eindelijk uit de mouw gekomen en wordt nogmaals bewezen dat Peter Jackson de meest overschatte regisseur van het moment is. En ook al is hij recentelijk ettelijke kilo’s afgevallen, z’n nieuwste boreling bewijst dat de pretentie gebleven is!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray