Zoeken

The Kingdom

  • Cinevision.be/nl quoteert The Kingdom met een 1/5
  • Regisseur: Peter Berg
  • Cast: Jamie Foxx, Jennifer Garner, Chris Cooper
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 31-10-2007
  • DVD: 27-02-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Kingdom"

Peter Berg heeft goed gekeken naar de regie van Michael Mann. Dat is ook niet zo onlogisch, gezien deze laatste - die overigens dringend zelf eens een nieuw project voor z’n rekening mag nemen - bij ‘The Kingdom’, een politieke thriller die niet weet of hij nu resoluut de kaart van de thriller of de actie wil trekken, optreedt als producent. Maar Berg mag dan al Manns maniërisme gekopieerd hebben, hij heeft toch nog getracht een eigen stempel op z’n regie te drukken. En daar is hij zeker in geslaagd. De warrige look en het camerageschuifel hebben zich namelijk ook van hem meester gemaakt, met als resultaat dat onze maag zich al in tientallen bochten gewrongen heeft nog voor de eerste actiescène z’n opwachting maakt. En dat is eigenlijk al tamelijk snel, wat dus veel zegt over de rommelige beeldvoering.

De plot is ook niet veel soeps, al is de achterliggende boodschap en het opgestoken politieke vingertje wel enigszins relevant. ‘The Kingdom’ verhaalt immers de lotgevallen van Ronald Fleury (Jamie Foxx) en zijn driekoppige achterban, een antiterrorisme-eenheid die richting Midden Oosten trekken om daar de verantwoordelijken van een lokale bomaanslag op enkele Amerikaanse burgers op te sporen. Eenmaal op locatie in het woestijnrijke gebied ontdekt het team dat ze niet op veel medewerking van de plaatselijke politiemachten moeten rekenen. Al wordt hun onderzoek zo mogelijk nog meer gedwarsboomd door de bureaucraten, zowel die in het Midden Oosten als aan het thuisfront.

Het duurt erg lang vooraleer ‘The Kingdom’ een duidelijke richting kiest en tegen die tijd zijn we onze interesse al helemaal verloren. De bedoelingen van de makers kunnen nobel zijn, maar in wezen ontpopt het tweede uur (daar waarin de explosies en het kogelvuur elkaar in sneltempo opvolgen) zich tot een banale knalprent en overstijgt het nergens het niveau van een ‘Rambo’-achtige wraakactie. Reken daarbij de zielloze vertolkingen met een fletse Jamie Foxx op kop. Al zijn de prestaties van Jennifer Garner en Chris Cooper - doorgaans kunnen we hen wel smaken - ook niet om over naar huis te schrijven.

Moeten we echter toch niet een extra ster uittrekken omdat de thematiek van ‘The Kingdom’ relevant is? Wel, nee. Een film die de pretentie heeft een huidig politiek wapenfeit aan te kaarten, maar uiteindelijk verdrinkt in een lamentabele en volstrekt onkundig ingeblikte actieprent die amper het niveau haalt van een doorsnee bombastvehikel én bovendien volgestouwd is met de meest voor de hand liggende clichés en bordkartonnen personages verdient namelijk niet beter.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray