Zoeken

3:10 To Yuma

  • Cinevision.be/nl quoteert 3:10 To Yuma met een 3/5
  • Regisseur: James Mangold
  • Cast: Russell Crowe, Christian Bale, Ben Foster
  • Genre: Western
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 28-05-2008
  • Distributeur: BFD
Bekijk de cover van de film "3:10 To Yuma"

Is de western op sterven na dood? Je zou het haast gaan denken. Een paar jaar geleden meenden we nog dat er zich met ‘The Missing’, ‘Blueberry’ en ‘Open Range’ een revival aandiende, maar sindsdien bleef het opnieuw akelig stil. Tot er zich met ‘The Proposition’ en ‘The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford’ een nieuwe soort aandiende, waarbij je bezwaarlijk enige parallellen kon opmerken met de klassieke westerns uit de jaren vijftig en zestig. De storytelling moest plaatsruimen voor artificieel snobisme en in plaats van het genre nieuw leven in te blazen, werd een ander genre uitgevonden: de kunstfilm met westernallures. Nee, geef ons dan maar de nieuwste van James Mangold, die twee jaar nadat hij de biografie van Johnny Cash naar het witte doek toverde opnieuw z’n heil zoekt in het verleden. Een eeuw vroeger om precies te zijn.

Met ‘3:10 To Yuma’, een remake van de gelijknamige Glenn Ford-prent uit 1957, bewijst hij dat het wél mogelijk is om in het huidige filmlandschap een oerklassieke western te creëren. Oerklassiek is hier trouwens geen scheldwoord; na de onheilspellende proloog en de bloedmooi gefotografeerde weidse landschappen waarmee de film opent, waanden we ons namelijk opnieuw in de tijd toen westerns aan de lopende band het licht zagen. De tijd waarin een rechtlijnig verhaaltje voldoende was om een film te dragen, zolang je maar kon terugvallen op een held waarvoor je kon supporteren. Het enige wat nog ontbrak om aan deze nieuwe genreoefening de indruk te geven dat hij daadwerkelijk in de sixties gefilmd werd, is de aanwezigheid van een met het genre vergroeide acteur als John Wayne of James Stewart.

Al biedt Mangold ons meer dan waardige alternatieven. Met Christian Bale en Russell Crowe heeft ‘3:10 To Yuma’ twee toppers in huis, die twee uur lang flirten met hun moreel ambigue personages. Bale speelt de rol van Dan Evans, een veehoeder die z’n familie boven alles stelt. Omdat hij een periode van armoede tegemoet dreigt te gaan, besluit hij voor een paar schamele dollars overvaller Ben Wade (een ingehouden Crowe) naar de trein te escorteren, die hem naar de bajes loodst.

Gedrenkt in een oogverblindende fotografie kleurt ‘3:10 To Yuma’ braaf binnen de lijntjes van de genreconventies. De eenvoudige premisse doet dienst als kapstok en onderweg worden daar enkele vakkundig ingeblikte achtervolgingen en shoot-outs aan opgehangen. Niks nieuws onder de zon dus, maar in een tijd waarin de weinige westerns die heden ten dage het licht op groen krijgen, opgesmukt worden met blitse montages, bewust gesofisticeerde verhaallijnen of kunstzinnig geneuzel is deze no-nonsense heldenparabel wel een verademing.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray