Zoeken

American Gangster

  • Cinevision.be/nl quoteert American Gangster met een 3/5
  • Regisseur: Ridley Scott
  • Cast: Russell Crowe, Denzel Washington, Josh Brolin
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 157 minuten
  • Releasedatum: 14-11-2007
  • DVD: 13-03-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "American Gangster"

“Geen enkele zwarte kan datgene bereiken waar het hele maffiasysteem nog in geen honderd jaar in slaagde”, aldus een officier van justitie tegen detective Richie Roberts als deze laatste op het punt staat z’n hand te leggen op het bewijsmateriaal dat Frank Lucas - de american gangster uit de titel - voor de rest van z’n leven achter de tralies kan brengen. En of hij ernaast zat.

De gekleurde gangster (Denzel Washington) rukte zich - nadat hij vijftien jaar chauffeerde voor een alom gerespecteerde crime king - in een mum van tijd op tot dé drugsleverancier in Harlem (en later ook daarbuiten). Zijn prijzen waren lager dan de concurrentie, maar z’n spul was tien keer zo goed. Hoe hij dat deed? Lucas kocht de dope rechtstreeks bij de bron, namelijk in Zuid-Oost Azië. Het transport gebeurde via de lijkkisten van slachtoffers van de heersende Vietnam-oorlog die terug naar de Verenigde Staten gerepatrieerd werden. Een briljant plan, maar vroeg of laat moest er iemand op uitkomen. Enter flik Richie (Russell Crowe), die nog eerlijker is dan een non aan een leugendetector. Bedrog staat niet in zijn boekje en het is slechts zijn zoektocht naar corrupte collega’s die ‘m op het spoor van Lucas brengt.

Het op ware feiten gebeurde ‘American Gangster’ valt uiteen in twee segmenten: de eerste twee uur volgen we de levens van de twee mannen aan tegenovergestelde kanten van de wet en worden we erop gedrukt hoezeer de twee op elkaar gelijken in hun zoektocht naar eerlijkheid en oprechtheid; en in de relatief korte finaleact (een goed halfuurtje) zijn we getuige van hun confrontatie en hoe hun levens voor altijd verstrengeld zullen zijn. Met een premisse die zich leent tot een episch misdaaddrama vangt cineast Ridley Scott - nochtans niet de minste - eigenlijk bitterweinig nieuws aan en het resultaat is dan ook een vrij voorspelbare biografische gangsterbiopic, bevolkt door personages die nooit écht tot leven komen en waarmee je bijgevolg nooit sympathiseert. Op Scotts regie valt anders niet zo heel veel aan te merken, buiten het feit dat hij kiest voor vakkundige vertrouwdheid in plaats van originaliteit. Het jaren zeventig tijdsbeeld wordt opgeroepen aan de hand van tijdsgebonden verwijzingen (de microgolfoven), de bij momenten zeer grauwe filter waarmee hij duidelijk refereert aan de sombere politiedrama’s uit dat tijdperk én de puike soulsoundtrack, die zich laat omschrijven als een jukeboxcompilatie vol Motown-hitjes. Leuk, maar geïnspireerde keuzes zijn het niet.

Russell Crowe staat weer ongemeen straf te acteren als correcte flik, al is z’n karakter nogal eenzijdig uitgewerkt. Meer nuances worden gelegd in de rol van Denzel Washington, maar deze laatste slaagt er dan weer niet in te overtuigen als self made gangster, die noch dreigend noch charismatisch is. ‘American Gangster’ heeft zeker zijn verdiensten, maar op het einde van de rit kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het allemaal nogal braafjes en binnen de lijntjes is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray