Zoeken

Kingdom Of Heaven

  • Cinevision.be/nl quoteert Kingdom Of Heaven met een 2/5
  • Regisseur: Ridley Scott
  • Cast: Orlando Bloom, Eva Green, Jeremy Irons, Edward Norton
  • Genre: Actie
  • Duur: 145 minuten
  • Releasedatum: 04-05-2005
  • DVD: 31-10-2005
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Kingdom Of Heaven"

De historische spektakelfilms zijn weer hot in Hollywood. Amper vijf jaar na trendsetter ‘Gladiator’, trekt gevierd cineast Ridley Scott opnieuw z’n maliënkolder aan voor de regie van ‘Kingdom Of Heaven’, z’n prestigieuze actiedrama over de 12de-eeuwse kruisvaarders. Scott, die ons twee jaar geleden nog trakteerde op het minimalistische maar o zo charmante ‘Matchstick Men’, kiest bij z’n nieuwste voor een minder traditionele aanpak en laat de fans van kletterende zwaardgevechten maar liefst anderhalf uur lang op hun honger zitten. Op een paar korte actieflarden na, neemt Scott in de erg lange opbouw vooral de tijd om z’n personages voor te stellen en het verhaal te laten evolueren. Maar daar knelt nu net het schoentje.

Het scenario van ‘Kingdom Of Heaven’ bevat niet alleen de voor het genre kenmerkende opgeblazen dialogen, ook vervalt het op verschillende momenten in tranerige pathetiek. De prent wil duidelijk vooral op de gevoelens van de kijker spelen, maar geeft z’n informatie steevast op ongelukkige wijze prijs - toen Liam Neeson in het begin van de film een nieuwe monoloogversie van de oude getrouwe ’Luke, I am your father’ scandeerde, kwamen we al niet meer bij van het lachen. Bovendien schiet het verhaal geen meter op en lijken de korte gevechtscènes tussendoor vooral ingebouwd om de kijker terug wakker te schudden. Alleen jammer dat ook deze zwaardduels door een hyperkinetische regie - zelfs een videoclip is tegenwoordig makkelijker te volgen - op weinig subtiele wijze de das worden omgedaan.

In het laatste halfuur trekt Scott finaal alle registers open; hij orchestreert een verwoestende aanval op Jeruzalem, maar laat de kijker evenwel verweesd achter. Deze attack mag dan wel mooi ogen, de uitkomst raakt onze koude kleren niet. Dat ‘Kingdom Of Heaven’ als geheel erg magertjes uitvalt, is ongetwijfeld ook te wijten aan de tegenvallende vertolking van hoofdrolspeler Orlando Bloom, tegenwoordig aanwezig in elke blockbuster. De jongen heeft gewoon niet voldoende pit om aan een rol van dit kaliber vorm te geven en loopt er de hele tijd bij alsof hij zich op een fotoshoot bevindt - zelfs na een vermetele strijd vallen z’n zwarte lokken nog steeds op hun juiste plaats. Ook Eva Green en Liam Neeson leveren tegenvallende prestaties af.

De enige twee acteurs die goed uit de verf komen zijn Jeremy Irons en Edward Norton, hoewel deze laatste zelfs de hele film schuilgaat achter een zilveren masker. ‘Kingdom Of Heaven’ schiet af en toe mooie plaatjes, maar van Ridley Scott verwachten we nu eenmaal meer dan een lang uitgesponnen fotoalbum.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray