Zoeken

Kinsey

  • Cinevision.be/nl quoteert Kinsey met een 2/5
  • Regisseur: Bill Condon
  • Cast: Liam Neeson, Laura Linney, Peter Sarsgaard, John Lithgow
  • Genre: Drama
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 13-04-2005
  • DVD: 25-10-2005
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Kinsey"

Zes jaar na z’n controversiële, biografische Oscarwinnende prent ‘Gods And Monsters’, is Bill Condon helemaal terug met ‘Kinsey’, opnieuw een biopic. Ditmaal baseerde de scenarist-regisseur zich op het levensverhaal van Alfred Kinsey, die na een gespecialiseerde studie over galwespen een ongeziene interesse ontwikkelde voor de seksuele beleving van de mens. Z’n boek ‘Sexual Behavior In The Human Male’, gepubliceerd in 1948 na jarenlange research en massa-interviews, waaide als een schokgolf doorheen de Amerikaanse samenleving, maar zorgde er wel voor dat de mens op een totaal andere wijze over seks ging nadenken.

‘Kinsey’ is een erg traditionele, nogal kabbelende biografie, waarin Condon teveel informatie kwijt wil. Zo komen we veel te weten over zowel ’s mans theorieën over galwespen en z’n ideeën over de menselijke seksualiteitsbeleving, maar ook over z’n privé-leven, waarin hij een al even klinische en wetenschappelijke persoon bleek te zijn als tijdens z’n onophoudelijke onderzoeken. Condon kon duidelijk niet kiezen welk verhaal hij het liefst wilde vertellen en kiest voor een ongelukkige mix tussen de twee. Dit zorgt ervoor dat ‘Kinsey’ een erg oppervlakkige film geworden is, waarbij we nooit het gevoel krijgen de mens achter de wetenschapper te leren kennen. Z’n theorieën worden daarentegen tot vervelens toe op de kijker losgelaten. Het gebeurt dikwijls dat hoofdrolspeler Liam Neeson een minutenlange monoloog houdt over het hoe en wat achter z’n denkwezen. Deze stukken zijn niet alleen te gedetailleerd, ze zijn ook afschuwelijk saai en worden op gortdroge wijze gepresenteerd.

Niettemin is Neesons acteerwerk fenomenaal, want zelfs de hemeltergend melige eindscènes weet hij als een groot acteur te redden door z’n ingetogen vertolking. Ook Laura Linney, genomineerd voor een Oscar, zet een prima prestatie neer, al is ze opnieuw getypecast als kwetsbare vrouw, die toch het heft in eigen handen neemt. De bijrollen worden ingekleurd door jong talent Peter Sarsgaard en vertrouwde gezichten als Chris O’Donnell, Timothy Hutton, Tim Curry, Oliver Platt en John Lithgow. Hoewel Condon graag biografieën vertelt, straalt deze ‘Kinsey’ maar bitterweinig enthousiasme uit. Als de regisseur amper geïnteresseerd lijkt in z’n hoofdpersonage, kan dit onmogelijk een goede film opleveren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray