Zoeken

Kiss Kiss, Bang Bang

  • Cinevision.be/nl quoteert Kiss Kiss, Bang Bang met een 3/5
  • Regisseur: Shane Black
  • Cast: Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 05-10-2005
  • DVD: 17-05-2006
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Kiss Kiss, Bang Bang"

Nooit eerder regisseerde hij zelf een film, maar in de jaren tachtig groeide hij uit tot één van de best betaalde mannen in Hollywood; het ging Shane Black allemaal voor de wind toen hij het scenario voor ‘Lethal Weapon’ uit z’n creatieve mouw wist te schudden. Meer dan vijftien later staat hij aan het roer van ‘Kiss Kiss, Bang Bang’, een uitzinnige en razend originele misdaadkomedie, waarin clowneske situaties en spitante dialogen elkaar in sneltempo opvolgen.

Als tijdens een inbraak in een speelgoedwinkel het alarm afgaat, weet Harry Lockhart (Robert Downey Jr.), een onbenullig kruimeldiefje, aan de politie te ontkomen door onverwacht binnen te vallen op een auditie voor een Hollywood-detectivefilm. Voor hij het goed en wel beseft is hij gecast voor de hoofdrol, wordt hij de protégé van privé-detective Perry Van Shrike (Val Kilmer) en raakt hij verstrikt in een web van identiteitvervalsing, vermiste lijken en would be acteurs.

‘Kiss Kiss, Bang Bang’ behoort tot het origineelste wat we de afgelopen tijd te zien kregen en pakt uit met een ongemeen briljant vertelperspectief. We komen alles te weten via het hoofdpersonage, dat ons via hilarische one-liners regelmatig duidelijk maakt dat we maar naar een film aan het kijken zijn (’ Don't worry, I saw Lord of the Rings. I'm not going to end this 17 times.’). Het enige minpuntje dat we aan deze voorbijvliegende misdaadprent kunnen toeschrijven is z’n ietwat van de hak op de tak springende verhaallijn - als je vijf minuten niet aandachtig bent, heb je ongetwijfeld een belangrijke plotwending gemist. Dat neemt echter niet weg dat Black enkele geniale scènes ten berde brengt; zowel de hotelkamerscène als de Russische roulette deden ons in lachtranen uitbarsten. Robert Downey Jr. heeft er al een erg wisselvallige carrière opzitten, maar met deze ‘Kiss Kiss, Bang Bang’ is hij voorlopig opnieuw back on track. Bovendien vormt hij een prima tandem met een one-liner-spuiende Val Kilmer. Beide hoofdrolspelers worden uitstekend geflankeerd door een prima Michelle Monaghan en het is overigens een blij weerzien met de ultieme b-acteur Corbin Bernsen.

‘Kiss Kiss, Bang Bang’ bewijst dat verhalende overdaad wel degelijk kan schaden, maar wordt moeiteloos gered door z’n briljante vondsten en in topvorm vertoevende cast.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray