Zoeken

Knallhart

  • Cinevision.be/nl quoteert Knallhart met een 2/5
  • Regisseur: Detlev Buck
  • Cast: David Kross, Jenny Elvers, Erhan Emre
  • Genre: Drama
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 15-11-2006
  • DVD: 28-08-2007
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Knallhart"

‘Knallhart’, in het Engels toepasselijk ‘Tough Enough’ getiteld, vertelt het verhaal van de 15-jarige Michael Polischka (David Kross). Z’n aantrekkelijke, maar labiele moeder Miriam (Jenny Elvers) wordt in de steek gelaten door haar stinkend rijke minnaar, waardoor zij en Michael verhuizen naar een klein en ongezellig appartementje in het Duitse Neukölln. Michael ontdekt al snel dat ze mijlenver verwijderd zijn van de dure voorstad waar ze vroeger woonden; op school wordt hij gepest, geslagen en afgeperst door een lokale bende en thuis heeft hij af te rekenen met de verschillende mannen, die z’n moeder keer op keer mee naar huis brengt, al is het maar voor één nacht. Michael ontmoet echter een ‘maffialid’ en zijn handlanger, die meteen besluiten om de hulpeloze, maar tegelijkertijd moedige tiener onder hun vleugels te nemen.

‘Knallhart’ houdt het midden tussen een gewelddadige, harde misdaadfilm en een sociaal drama. De film wil duidelijk op beide fronten scoren, maar stelt jammer genoeg in de twee categorieën teleur. Voor een sociaal drama zijn de karakters immers niet voldoende uitgewerkt. Enkel Michael wordt redelijk goed geportretteerd, maar z’n nieuwe vrienden, z’n straatvijanden en zelfs z’n manhoppende moeder krijgen amper een gelaat. Het zijn de typische en bekende karikaturen, die rechtstreeks weggelopen zijn uit de gemiddelde soapserie. Ook als misdaadfilm heeft ‘Knallhart’ niet voldoende body in huis. Ja, in het begin van de film krijgt iedereen er stevig van langs en wordt er een prima sfeertje gecreëerd, maar naarmate de prent vordert, wordt het allemaal iets eentoniger en uiteindelijk helemaal niet interessant. De finale lijkt bovendien eindeloos te duren. Regisseur Detlev Buck bouwt het geheel op naar een zekere climax, maar die blijft maar slepen en uiteindelijk is het resultaat een scheet in een fles.

Wat ons nog het meest van al kon bekoren, was de doorleefde en best geslaagde vertolking van de jonge David Kross, die hier z’n eerste hoofdrol vertolkt. ‘Knallhart’ maakt z’n pretenties jammer genoeg niet waar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray