Zoeken

Kung Fu Panda

  • Cinevision.be/nl quoteert Kung Fu Panda met een 2/5
  • Regisseurs: Mark Osborne, John Stevenson
  • Cast: Jack Black, Angelina Jolie, Dustin Hoffman
  • Genre: Animatie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum: 09-07-2008
  • DVD: 05-11-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Kung Fu Panda"

Na de groene ogre uit ‘Shrek’, de tapdansende en surfende pinguïns uit respectievelijk ‘Happy Feet’ en’Surf’s Up’ en de politiek geëngageerde bij uit ‘Bee Movie’ krijgt nu de panda zijn fifteen minutes of fame.

Po (stem van Jack Black) werkt bij z’n pa in een noodlesrestaurant, maar stiekem heeft hij zijn hart verpand aan de oosterse vechtkunst. Als hij door een speling van het lot aangeduid wordt als de nieuwe Drakenkrijger wacht hem een plaatsje in het kasteel van de furious five - vijf getrainde vechtmachines die vrede en rust in de vallei trachten te vrijwaren - en een opleiding door een oude kungfuleraar ter voorbereiding op een duel met Tai Lung, een krijger die zich tegen de gemeenschap keerde. Enig probleem: Po is dan wel een grote fan, maar zijn hangbuik en voorliefde voor koekjes en andere zoetigheden maken hem niet de meest geschikte krijger.

‘Kung Fu Panda’ is de nieuwste uit de Dreamworks-stal, en tevens de mooiste. Dan hebben we het niet over de verfoeilijke moraal, de kinderachtige grappen of het gebrek aan verhaal, maar wel over de prachtige Chinese decors en halve dierentuin (een panda, een tijger, een slang, een sprinkhaan, een kraanvogel, een aap) die het grafische departement uitsluitend uit bits en bytes optrok. Nog meer dan in een pompeuze CGI-blockbuster zie je vooral in animatiefilms dat de huidige computertechnieken elk idee kunnen visualiseren. De warme kleurencombo’s die debuterend regisseurspaar Mark Osborne en John Stevenson doorheen deze oriëntaalse cocktail vlechten, roepen herinneringen op aan de oude Disney-klassiekers en visueel moet deze film dan ook niets onderdoen voor Pixar of andere vaandeldragers in het genre. Dat ‘Kung Fu Panda’ ons alsnog Siberisch koud laat, ligt dus niet aan de adembenemende postkaartplaatjes, maar aan het holle scenario, waarin een heleboel duels afstevenen op een finale confrontatie waarvan je de afloop al bij aanvang kan voorspellen. Je mag een animatiefilm (meestal een film voor kinderen) dan wel niet afrekenen op z’n familiewaarden, maar de oubollige moraal klinkt tegelijk fout en belegen.

Gelukkig is er nog de geweldige Jack Black, die zijn collega’s moeiteloos overklast en de film af en toe dat relativerende toontje bezorgt waar hij om vraagt, maar daarmee ook over de hoofden van de jongere kijkers (toch het primaire doelpubliek?) dreigt te gaan. ‘Kung Fu Panda’, dat netjes leentjebuur speelt bij oude Bruce Lee-films en zelfs bij ‘Star Wars’ (de krijger die rust moet brengen, de bad guy die geen leider mag worden omdat een oude wijze een dark force waarneemt), is in tegenstelling tot zijn moddervette hoofdpersonage een mager beestje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray