Zoeken

De Kus

  • Cinevision.be/nl quoteert De Kus met een 4/5
  • Regisseur: Hilde Van Mieghem
  • Cast: Marie Vinck, Jan Decleir, Hilde Van Mieghem
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum: 17-11-2004
  • DVD: 21-04-2005
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "De Kus"

Zeven jaar na haar kortfilm ‘De Suikerpot’, achtte Vlaamse actrice Hilde Van Mieghem de tijd rijp voor haar eerste speelfilm: ‘De Kus’. In haar debuut integreert ze op elegante wijze dezelfde aangrijpende én actuele thematiek als in haar op unanieme lofzang onthaalde kortfilm.

Sarah (Marie Vinck) is een mooi, getalenteerd meisje van bijna zestien, die ervan droomt een professionele ballerina te worden. Thuis kan ze maar op weinig bijval rekenen, daar haar vader (Jan Decleir) een onverbeterlijke workaholic is en haar moeder enkel met haar eigen leventje begaan is. Als ze de knappe en charmante Vic (Fedja Van Huêt) ontmoet, denkt ze eindelijk een zielsverwant gevonden te hebben. Sarah gaat opnieuw iets opgewekter door het leven, en ziet in al haar naïviteit niet in dat Vic snode plannen met haar voorheeft.

Van Mieghem hanteert een kordate, strakke en bovenal erg geïnspireerde regie, die de kijker van begin tot eind geboeid houdt. Het scenario, eveneens naar de hand van Van Mieghem, is stevig uitgekiend, heeft een prima uitgebalanceerd verloop en pakt uit met een ietwat verrassende finale. De dialogen zijn goed geschreven, maar vaak zijn het de adembenemende stiltes, die ons het meest zullen bijblijven. Of de door de prima muziek van Stef Kamil Carlens ondersteunde overgangsshots. Hoewel ‘De Kus’ zich voornamelijk afspeelt in het wereldje van de jonge Sarah, straalt het verhaal een opvallende maturiteit uit en ga je spontaan meeleven met haar pijnlijke lotgevallen. Hoewel Van Mieghem maar weinig aan de fantasie van de kijker overlaat (alles is in geuren en kleuren uitgelegd én in beeld gebracht!), werkt dit wel mee tot het opwekken van de noodzakelijke empathie.

Niet alleen zijn de personages goed doorwrocht en duidelijk mensen van vlees en bloed, ook worden ze op uitstekende wijze vertolkt door de voltallige cast. Dé revelatie van ‘De Kus’ is ongetwijfeld natuurtalent én Van Mieghems dochter Marie Vinck, die schittert in de hoofdrol en er op verbluffende wijze in slaagt elke scène onverwijld naar zich toe te trekken. Bovendien knettert het tussen haar en Jan Decleir (de operascène!), die de zoveelste sterke acteerprestatie op rij aflevert. Hilde Van Mieghem zelf zet eveneens een knappe en geloofwaardige vertolking neer. Dat Vic een nogal archetypische gangster is, valt niet te ontkennen, maar toch weet Nederlands acteur Fedja Van Huêt er een erg interessant en opmerkelijk personage van te maken. In bijrollen is het ook nog uitkijken naar opvallende optredens van Veerle Baetens en Josse De Pauw. ‘De Kus’ is een erg mooie, aandoenlijke, fantastisch geacteerde film. Sterke Vlaamse cinema!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray