Zoeken

The Ladykillers

  • Cinevision.be/nl quoteert The Ladykillers met een 3/5
  • Regisseurs: Joel Coen, Ethan Coen
  • Cast: Tom Hanks, Irma P. Hall, Marlon Wayans
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum: 16-06-2004
  • DVD: 29-11-2004
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Ladykillers"

De ietwat cynische, maar bovenal geniale GH Dorr (Tom Hanks) doet zich voor als een geleerde professor, die aan het hoofd staat van een muzikaal kwintet. Zo huurt hij een kamertje in het huis van de oude, diepreligieuze mevrouw Munson (Irma P. Hall) en maakt hij haar wijs dat hij haar kelder gebruikt als repetitielokaal. In werkelijkheid doet de verzorgde, ruime maar erg fragiele kelder dienst als uitvalsbasis van vijf illustere criminelen, die van daaruit de kluis van het lokale casino willen beroven. Alles loopt gesmeerd tot blijkt dat de plattelandse mevrouw Munson niet zo naïef is als wel gedacht en dreigt naar de politie te stappen.

‘The Ladykillers’ is een remake van de gelijknamige film uit 1955 met wijlen Alec Guinness in de hoofdrol. Dat de talentvolle regisserende broertjes Coen ditmaal voor een niet-origineel script opteren kan alleen maar duiden op het feit dat het kolderieke tweetal te kampen had met een serieuze writer’s block en toch een veilig succes trachten te boeken. ‘The Ladykillers’ is flamboyant gefilmd, goed opgebouwd, maar qua dialogen niet scherp genoeg om verrassend voor de dag te komen. De Coens kiezen resoluut voor de slapstickhumor en rijgen de ene clowneske situatie na de andere aan elkaar. Dat deze van clichés bolstaande prent zich toch nog onderscheidt van zijn genregenoten, is de verdienste van de mooie fotografie, de swingende soundtrack en vooral de uitmuntende vertolkingen.

Tom Hanks schittert in de huid van de geletterde nepprofessor, die op elke vraag een virtuoos antwoord uit zijn mouw weet te schudden. Ook de hilarische Irma P. Hall, bekend uit ‘Midnight In The Garden Of Good And Evil’, is uitstekend op dreef en zorgt voor prima weerwerk. Ook de bijrollen worden goed opgevuld door de kinetische Marlon Wayans, de stuntelige JK Simmons, de autoritaire Tzi Ma en de robuuste Ryan Hurst. ‘The Ladykillers’ is een vrij voorspelbare, maar voldoende onderhoudende misdaadkomedie, waarin de acteurs het mooie weer maken!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray