Zoeken

The Last King Of Scotland

  • Cinevision.be/nl quoteert The Last King Of Scotland met een 3/5
  • Regisseur: Kevin Macdonald
  • Cast: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington
  • Genre: Thriller
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum: 07-02-2007
  • DVD: 29-08-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Last King Of Scotland"

Is er een acteursprijs die Forest Whitaker niet gewonnen heeft de afgelopen maand? Elke prestigieuze award prijkt vanaf heden op ’s mans schouw en binnenkort is hij dé topfavoriet voor een Oscar. Reden van al deze erkenning: z’n vertolking in deze ‘The Last King Of Scotland’, waarin hij gestalte geeft aan Oegandees president Idi Amin Dada. Na al deze lauwerkransen, waren onze verwachtingen natuurlijk hooggespannen en wat blijkt, we zijn niet echt overdonderd. Tuurlijk acteert Whitaker goed en we willen zelfs zo ver gaan om toe te geven dat hij in het huidige filmlandschap de beste keuze was voor de rol, maar deze prestatie hypen als Oscarwaardig vinden we ronduit te veel van het goede. Maar misschien komt het ook omdat we bedorven zijn. Wie ooit ‘Raid On Entebbe’, een met verschillende Emmy’s bekroonde Amerikaanse tv-film uit 1977, gezien heeft, weet wat we bedoelen. Daarin werd Idi Amin vertolkt door Yapeth Kotto. En als je die vertolking eenmaal op je netvlies gebrand hebt, dan valt Whitaker toch een beetje te licht uit. Hoe goed hij het bij momenten ook doet - in het laatste halfuur staat hij onder stoom! - hij komt nog niet aan de hielen van Kotto.

Maar goed, ‘The Last King Of Scotland’ boogt op veel meer dan een uitzinnige hoofdrolspeler. De bijrollen, met een uitstekende James McAvoy op kop, zijn lang niet slecht ingevuld, al zijn het gros van de nevenpersonages nauwelijks uitgewerkt en van sommigen weten we zelfs niet eens wat ze in de film lopen te doen. Dit laatste komt eigenlijk voort uit het grootste probleem van deze film: het scenario. Het eerste uur is veel te langzaam (het woordje saai wordt in overweging genomen!) en als de plot zich eindelijk begint te ontwikkelen, ben je als kijker iets minder enthousiast dan aan de start. Bovendien bevat het verhaal, dat overigens maar weinig historisch accuraat is maar ook nergens die ambitie heeft, enkele onlogische plottwisten, waardoor de geloofwaardigheid van de gebeurtenissen minuut na minuut kelderde.

Goed, waarom dan drie sterren, vraagt u zich misschien af. Wel, de vertolkingen zijn natuurlijk in orde - ook Whitaker, al vinden we de buzz rond zijn persoon ietsje overdreven - maar vooral het regiewerk van Kevin Macdonald, bekend van de documentairethriller ‘Touching The Void’, is subliem. Het kabbelt dan wel in het begin, maar de finale is bijzonder strak geregisseerd en verraadt een groot talent. We zijn dan ook benieuwd naar Macdonalds volgende project, waarvoor hij hopelijk kan rekenen op een beter scenario.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray