Zoeken

The Libertine

  • Cinevision.be/nl quoteert The Libertine met een 2/5
  • Regisseur: Laurence Dunmore
  • Cast: Johnny Depp, Samantha Morton, John Malkovich
  • Genre: Drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 25-01-2006
  • Distributeur: Paradiso Films
Bekijk de cover van de film "The Libertine"

Als er één acteur is aan wie the Academy dringend een gouden beeldje moet uitreiken, is het wel Johnny Depp. Hij was de afgelopen twee jaar genomineerd voor ‘Pirates Of The Caribbean’ en ‘Finding Neverland’, maar moest telkens anderen laten voorgaan. Met ‘The Libertine’ maakt hij opnieuw kans op een nominatie. Want ook al is Laurence Dunmores debuutfilm onderhevig aan tal van beginnersfouten, de vertolking van de alomtegenwoordige kameleonacteur is opnieuw om duimen en vingers bij af te likken.

We schrijven de zeventiende eeuw. ‘The Libertine’ vertelt het waar gebeurde verhaal van John Wilmot (Johnny Depp), de tweede Earl of Rochester, vriend en beschermeling van de toenmalige koning Charles II van Engeland (John Malkovich). Wilmot leidt een losbandig, ongecontroleerd leven, waarin drank en vrouwen de boventoon voeren. Hoewel hij getrouwd is met de toegewijde Elizabeth Malet (Rosamund Pike), loopt hij er dag in dag uit straalbezopen bij en spendeert al z’n geld aan seksuele uitspattingen. Wanneer hij op een dag de jonge, onervaren actrice Elizabeth Barry (Samantha Morton) ontmoet, is Wilmot verkocht. Hij wedt met z’n vrienden dat hij haar kan omtoveren in de ster van de Londense bühne.

Buiten een spetterende en allesverpulverende vertolking van Johnny Depp, heeft ‘The Libertine’ maar weinig kwaliteiten in huis. Ondanks z’n controversiële thema, blijft Dunmore bijzonder braafjes en durft hij nooit verder gaan dan de moraliteit hem toelaat. Dit heeft als resultaat dat z’n eerste boreling te braaf is om z’n verhaaltje te dragen, maar tegelijkertijd te stout om als succesvolle mainstreamfilm behandeld te worden. Nochtans doet hij meermaals het beste vermoeden en is ’s mans regie soms niet te versmaden; de manier waarop hij Wilmots theatervoorstelling beetje bij beetje op de mensen loslaat is zonder twijfel het hoogtepunt van deze nogal ongebalanceerde historische film. Dunmore verweeft humor en dramatiek op een vrij wanordelijke manier, waarbij we als kijker nooit echt geamuseerd of geshockeerd zijn - ‘The Libertine’ bevat best wel enkele harde momenten, maar door z’n onevenwichtig toontje weet Dunmore de kijker nogal moeilijk vast te houden.

Depp wordt geflankeerd door een eveneens uitstekende John Malkovich en Kelly Reilly, die stilaan bewijst dat ze meer talent in huis heeft dan men enkele jaren geleden had kunnen vermoeden. Samantha Morton is daarentegen miscast; een beetje zoals in al haar andere films. ‘The Libertine’ is geen goede film, maar boogt wel op krachtige vertolkingen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray