Zoeken

The Life And Death Of Peter Sellers

  • Cinevision.be/nl quoteert The Life And Death Of Peter Sellers met een 4/5
  • Regisseur: Stephen Hopkins
  • Cast: Geoffrey Rush, Charlize Theron, Emily Watson
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 122 minuten
  • Releasedatum: 29-12-2004
  • DVD: 07-09-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Life And Death Of Peter Sellers"

Bij de gemiddelde filmkijker is Peter Sellers waarschijnlijk het meest befaamd omwille van z’n vertolking als inspecteur Clouseau in de legendarische ‘Pink Panther’-serie, maar de op 54-jarige leeftijd overleden komische acteur stond in de filmwereld het meest bekend omwille van z’n kwalijke reputatie. Niet alleen was hij een ondoorzichtige, raadselachtige persoonlijkheid, ook was hij volstrekt niet te vertrouwen, behandelde hij z’n vrouwen slecht, keek hij niet om naar z’n kinderen en bleek hij een ontzettend moeilijke acteur om mee samen te werken. Dat is althans wat ‘The Life And Death Of Peter Sellers’, de tragikomische verfilming van Roger Lewis’ gelijknamige op ware feiten gebaseerde succesroman, ons wil laten geloven op een lichtkomische, maar bovenal dieptragische manier.

Regisseur Stephen Hopkins neemt ons mee op een indrukwekkende en vooral razend interessante tour doorheen Sellers’ leven - zowel professioneel als privé. Het resultaat amuseert ons mateloos, maar doet ons vooral inzien dat de echte Peter Sellers een ongelukkig en neerslachtig leven leidde. Zelfs al zou de helft van alle volstrekt verbijsterende gebeurtenissen verzonnen zijn, dan nog blijft Sellers één van de meest intrieste figuren uit de filmwereld. Vor de filmliefhebber valt er heel wat te beleven met de onophoudelijke en daarenboven op intelligente wijze in de film verweven allusies op Sellers’ echte filmprojecten. Zo passeren onder andere hilarische, nagespeelde fragmenten uit ‘The Pink Panther’, ‘Dr. Strangelove’, ‘Casino Royale’ en ‘The Party’ de revue.

Geoffrey Rush, dé ster van de film, lijkt op verschillende momenten beangstigend sterk op de echte Sellers en poot zonder twijfel één van z’n beste acteerprestaties tot op heden neer. ’s Mans stemtransformaties alleen al zijn bijzonder knappe nabootsingen. Het is dan ook jammer dat Rush met z’n indrukwekkende prestatie geen kans maakt op een Oscarnominatie, daar Hopkins’ verfilming oorspronkelijk voor televisie gedraaid werd. In een reeks onophoudelijke bijrollen is het uitkijken naar Charlize Theron als Sellers tweede vrouw Britt Ekland, Emily Watson als z’n eerste echtgenote, John Lithgow als sterregisseur Blake Edwards en Stanley Tucci als Stanley Kubrick. ‘The Life And Death Of Peter Sellers’ is een absolute must voor elke filmfreak!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray