Zoeken

The Life Aquatic With Steve Zissou

  • Cinevision.be/nl quoteert The Life Aquatic With Steve Zissou met een 4/5
  • Regisseur: Wes Anderson
  • Cast: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Willem Dafoe
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum: 02-03-2005
  • DVD: 28-09-2005
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Life Aquatic With Steve Zissou"

Na het indiesucces ‘Bottle Rocket’ en de niet te versmaden komische kleinoden ‘Rushmore’ en ‘The Royal Tenenbaums’, is filmisch buitenbeentje Wes Anderson met ‘The Life Aquatic With Steve Zissou’ inmiddels aan z’n vierde langspeler toe. Met deze van eigenzinnige humor, aandoenlijke melancholie en charmante animatie doordrenkte prent, wil scenarist-cineast Anderson een ode brengen aan de legendarische oceanoloog annex documentairemaker Jacques Cousteau.

Het hoofdpersonage - een door Bill Murray op weergaloze wijze vertolkte Steve Zissou - is immers een aan lager wal geraakte zeevaarder én filmmaker, die voor een laatste keer een missie op touw zet. Samen met z’n crew en vergezeld van een geïnteresseerde journaliste (Cate Blanchett) en z’n verloren zoon (Owen Wilson), zet Zissou de jacht in op de jaguarhaai, een zeldzame omnivoor die Zissou’s partner verslond tijdens de opnames van hun laatste documentaire.

‘The Life Aquatic’ boogt op een voortreffelijke, onweerstaanbare topcast, prima aangevoerd door een eens te meer overtuigende Bill Murray. In al z’n eenvoud en met de nodige zelfspot weet Murray het gros van z’n acteerscènes moeiteloos naar zich toe te trekken. Hij wordt uitstekend geflankeerd door een geweldige Owen Wilson als z’n zoon, Cate Blanchett (opnieuw met opvallend accent!) als de fanreporter, Anjelica Huston als z’n vrouw, Jeff Goldblum als z’n verwijfde tegenstander en - last but not least - een schitterende Willem Dafoe als z’n Duitse rechterhand. Al deze karakters worden stuk voor stuk uitgebreid voorgesteld aan de kijker en naarmate de prent vordert gaan we meer en meer meeleven met hun ongelofelijke lotgevallen.

Zo is Andersons verhaal nooit plausibel, maar creëert hij wel een in weemoed en fantasie excellerend miniuniversum. Ook ’s mans camerawerk is indrukwekkend en door de veelkleurige fotografie schiet de film regelmatige mooie plaatjes. De animatie, verzorgd door ‘The Nightmare Before Christmas’-maker Henry Selick, is vaak een beetje knullig, maar net hierdoor laat de prent een onwaarschijnlijk charmante indruk na. Naast een sterk acterende cast, een heerlijke mise-en-scène en een surrealistisch, maar vertederend verhaal pakt deze film tenslotte uit met een betoverende soundtrack. Een heel mooi filmpje!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray