Zoeken

Little Miss Sunshine

  • Cinevision.be/nl quoteert Little Miss Sunshine met een 4/5
  • Regisseurs: Jonathan Dayton, Valerie Faris
  • Cast: Greg Kinnear, Toni Collette, Steve Carell, Alan Arkin
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum: 29-11-2006
  • DVD: 14-03-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Little Miss Sunshine"

De regel geldt niet altijd, maar vaak kan je al na de eerste tien minuten opmaken of je een film goed of slecht zal vinden. Het is zo’n sfeertje dat meteen vanaf de begingeneriek in de film aanwezig is, dat je uiteindelijk in de juiste mood brengt. Bij ‘Little Miss Sunshine’ is het raak vanaf de eerste minuut. Deze bijzonder grappige tragikomedie gooide hoge ogen op het recentste Sundance Filmfestival en na de visie van deze ontdekking van het jaar kunnen we niet anders dan meedoen aan de ontstane hype.

Je zou het nochtans niet verwachten van een film waarin Greg Kinnear en Steve Carell het mooie weer maken. Ze zijn nooit onze favoriete acteurs geweest, maar wat ze hier beiden laten zien, sluit moeiteloos aan bij de hoogtepunten uit hun respectievelijke carrières. Vooral Steve Carell, die aantreedt als ietwat mistroostige oom, die recent door het gezin in huis genomen werd omdat hij kampt met zelfmoordneigingen, is werkelijk briljant. Na ‘The 40-Year-Old Virgin’ deed het deugd om de man een volwassen en zowel komische als dramatische rol te zien vertolken. Verder in de cast treden ook nog de immer overtuigende Toni Collette en een hilarische Alan Arkin aan (hij won terecht een Oscar).

‘Little Miss Sunshine’ vertelt de lotgevallen van een dysfunctionele familie, die eropuit trekt om de zevenjarige dochter des huizes te laten deelnemen aan een prestigieuze missverkiezing. Ook al is deze film het meest van al een originele en uitzinnig plezante road movie, toch krijgt ook de missverkiezing voldoende aandacht. Jammer, horen we iedereen al denken, maar hier gaat die vlieger niet op. Het zijn immers de laatste twintig minuten, die tonen hoezeer ‘Little Miss Sunshine’ afwijkt van de hedendaagse filmnormen en de kijker keer op keer verrast met een onverwachte wending. We willen uiteraard niets verklappen, maar we hebben alleszins tranen gelachen. Hoewel de nadruk vooral op het komische aspect ligt, werkt de film ook perfect als melodrama. Af en toe wordt de road trip onderbroken voor een meer serieuze passage, maar door uitzonderlijk gekozen dialogen en de briljante vertolkingen voelen deze heel natuurlijk in het verhaal verweven.

‘Little Miss Sunshine’ komt ongetwijfeld te kort om de beste film van het jaar te zijn, maar laat het ons zonder twijfel houden op beste komedie van het jaar. Misschien wel van de laatste paar jaren. Een ontdekking!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray