Zoeken

Loft (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Loft (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Erik Van Looy
  • Cast: Koen De Bouw, Filip Peeters, Koen De Graeve, Bruno Vanden Broucke
  • Genre: Thriller
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Woestijnvis
Bekijk de cover van de film "Loft (Blu-ray)"

Dan weer wel naar Amerika, dan weer niet. Het succes van ‘De Zaak Alzheimer’ plaatste Vlaams cineast Erik Van Looy in pole position voor een carrière over de plas, maar de grillige wegen der development hell beslisten er uiteindelijk anders over. Daarop besloot Van Looy niet langer te talmen en koos-ie opnieuw om een film in België te draaien, naar een scenario van collega-Woestijnvisser Bart De Pauw.

Het resultaat van hun eerste samenwerking is ‘Loft’, een ingenieus opgebouwde overspelthriller die echoot naar het betere Amerikaanse werk en daarmee de opmars en toegenomen rijpheid van de Vlaamse film nog eens extra in de verf zet (de film groeide zelfs uit tot meest succesvolle Vlaamse film aller tijden). ‘Loft’ is een film met internationale allures, een nagelbijter die met een oog voor suspense in scène is gezet, en tegelijk een clever verhaal vertelt dat de kijker verplicht om er het kopje bij te houden. Van Looy en De Pauw laten de intriges immers al vanaf de hartritmeverhogende openingstaferelen op je los.

Centraal staan vijf vrienden - en getrouwde mannen - die een loft delen, waar ze naar eigen vermogen scharrels kunnen naartoe nemen. “De ideale plaats om tijd te stelen”, noemt ontwerper Vincent (Filip Peeters), die zijn kameraden warm maakte voor het idee, de loft. Alles verloopt vlekkeloos tot Luc (Bruno Vanden Broucke) op een koude winterochtend het lichaam van een dood meisje aantreft, in bloed gedrenkt en met handboeien vastgeketend aan het bed. Hij trommelt meteen z’n vrienden op, die geen van allen weten wat er precies gebeurd is, ook al zijn ze de enigen met een sleutel en er geen sporen van inbraak te bespeuren zijn.

Tot zover de eerste tien minuten; het zou jammer zijn meer prijs te geven - het element van verrassing werkt nog altijd het best - vooral omdat de vrienden voor elkaar ook allerhande geheimen blijken te hebben, en bij elke volgende onthulling de film (of beter, het verhaal) een nieuwe richting uitgaat. ‘Loft’ wordt gedreven door deze snelle opeenvolging van plottwisten, die vragen oproepen als: hoe sterk is vriendschap als je eerst je eigen hachje moet zien te redden én wie kan je nog vertrouwen als blijkt dat zelfs je beste makkers over verborgen agenda’s beschikken? Dat interessante uitgangspunt verdwijnt nooit van het voorplan, maar dient als kapstok om de moordintrige aan op te hangen.

Van Looy kan zijn fascinatie voor Amerikaanse cinema niet onder stoelen of banken steken, en zijn stijl voelt er dan ook zeer verwant mee. Hollywoodiaans zelfs, maar dan wel het Hollywood met branie. Dat levert enkele briljante set pieces op, waaronder een technisch hoogstandje in het Oostendse casino; niet alleen de meest bloedvatenvernauwende scène uit ‘Loft’, maar ook één van de meest indrukwekkende passages uit de Belgische film tout court. Dat ‘Loft’ op het einde iets te nauwgezet de regels van het thrillergenre volgt (de eindconfrontatie had gerust anders gemogen), vinden we dan ook niet eens een hinderpaal. ‘Loft’ is stijlvolle, intelligente cinema, een symbiose van een straffe scenarist, een regisseur met voeling voor het genre en een Vlaamse sterrencast, waarbij niemand uit de toon valt.

Extra’s (Blu-ray): de Blu-ray komt met een hele resem bonusfeatures, waaronder een aangename en entertainende commentaartrack van regisseur Erik Van Looy (“Als er een auto beschadigd wordt, laat het dan een BMW zijn”) en bedenker Bart De Pauw. Voorts is er nog een lange making of van plusminus een uurtje, is er een aparte tien minuten durende feature over het castingproces en zijn er de Rode Loper-reportage over de muziekopnames in Abbey Road en de doortocht van cast en crew op de recentste Humo’s Pop Poll (‘All You Need Is Ne Loft’). Een meer dan verzorgde uitgave, heet zoiets.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray