Zoeken

Un Long Dimance De Fiançailles

  • Cinevision.be/nl quoteert Un Long Dimance De Fiançailles met een 3/5
  • Regisseur: Jean-Pierre Jeunet
  • Cast: Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Dominique Pinon, Jodie Foster
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 134 minuten
  • Releasedatum: 27-10-2004
  • DVD: 11-05-2005
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Un Long Dimance De Fiançailles"

Wat u vast wil weten is of de nieuwe film van Jean-Pierre Jeunet net zo betoverend is als zijn vorige: ‘Le Fabuleux Destin D' Amélie Poulain’. Zo'n film die de koude harten van geharde criminelen doet opgloeien, die van elkaar vervreemde familieleden dichter bij elkaar brengt, gezworen vijanden verzoent en die je met blij gemoed en vol vertrouwen in de toekomst de cinemazaal laat buitenwalsen. Jeunet wou de gelijknamige roman van Sébastien Japrisot al jarenlang verfilmen en hemel en aarde werd bewogen om 's mans visie tot in de puntjes uit te werken. Aangezien Audrey Tautou opnieuw de hoofdrol vertolkt, is er reden genoeg om ‘Un Long Dimanche De Fiançailles’ een droomproject te noemen. Maar al is dit peperduur prestigestuk uitzonderlijk mooi gefilmd, zijn de vertolkingen stuk voor stuk innemend en is de enscenering verbluffend, de film is niet zo'n hoogvlieger als ’Amélie’.

Mathilde is een sukkelachtig poppemieke (als kind had ze polio en daardoor mankt ze) wiens verloofde naar het front gestuurd wordt. Omdat die de horror in de loopgraven niet aankan, zorgt hij ervoor dat zijn hand door een Duitse scherpschutter aan flarden geschoten wordt. Hoewel hij vervolgens door de krijgsraad ter dood veroordeeld wordt, weigert Mathilde te geloven dat haar geliefde omkwam. Na de oorlog spant ze een onderzoek in om uit te vissen wat zich die dag in de loopgraven precies afspeelde.

Bepaald grauw, hoe het er in die eerste wereldoorlog toeging; zeker afgezet tegen het leven in het vrolijke kustdorpje waar de romance begon. Best op dreef is Jeunet wanneer hij zijn aandacht richt op Mathilde's directe leefwereld, alwaar lichtelijk onnozele nevenpersonages elkaar voor de voeten lopen om dit geïntroveerde droommeisje van dienst te zijn. Al zijn we intussen vertrouwd met Jeunets bijzondere verbeelding, ongewone fascinaties en voorliefde voor amusante terzijdes, zoveel inventiviteit verveelt nooit. Spijtig dan ook dat hij als verhalenverteller minder begenadigd is. Peu importe hoe aardig alle opgevoerde trucs en tierlantijntjes zijn, hoe beeldig Tautou voor de dag komt, hoe verrassend het is om Jodie Foster Frans te horen spreken (ze vertolkt een bijrol); het verhaal komt niet van de grond. Hoezeer die ook uitpakt, Jeunet kan niet verhullen dat het basismateriaal melodramatisch en implausibel is. En zonder een deftig verhaal is een film als een strandvakantie zonder de zon: het laat je koud. Wat rest, is prentkaartjescinema van buitengewoon niveau.

Joris Van Droogenbroeck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray