Zoeken

The Lookout

  • Cinevision.be/nl quoteert The Lookout met een 3/5
  • Regisseur: Scott Frank
  • Cast: Joseph Gordon-Levitt, Jeff Daniels, Matthew Goode
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 03-10-2007
  • Distributeur: Walt Disney Studios
Bekijk de cover van de film "The Lookout"

Eén man: Joseph Gordon-Levitt. Wie verder kijkt dan de van transformerende auto's en piratengebrabbel bolstaande blockbusters zag de jonge acteur - hij is net de 25 gepasseerd - al aan het werk in ‘Mysterious Skin’ of ‘Brick’ en kan nu alweer z'n tenten opslaan in de dichtstbijzijnde bios voor ‘The Lookout’, een strakke thriller, die niet alleen teert op sublieme vertolkingen, maar ook op een voortreffelijk scenario. Wat een pitch, namelijk: Chris, een knul die sukkelt met z'n korte termijngeheugen, werkt als wachter annex kuishulp bij een desolate bank en wordt door een paar overvallers benaderd om mee in hun criminele plan te stappen.

Het lijkt weinig memorabel, maar de manier waarop regisseur-scenarist Scott Frank - hij maakt z'n debuut als cineast, maar pende eerder scenario's voor ‘Minority Report’ en ‘The Interpreter’ - aan z’n film een ultrarealistische toets geeft, is bewonderenswaardig. De stoornis van het hoofdpersonage (hij onthoudt het leeuwendeel via zelfgenomen notities!) in combinatie met diens blinde roommate kan in minder getalenteerde handen makkelijk vervallen in clichématige taferelen, maar Frank laat alle personages in ere en geeft ieder van z'n uit z'n creatieve hersenpan ontsprongen karakters een echt gelaat mee. Deze mooi en respectvol uitgewerkte figuren zijn - en dat zal later blijken - allemaal pionnen in een groter geheel, een spannende en meeslepende misdaadplot, waarin geen ruimte is voor ongeloofwaardigheden. Want dat moeten we de makers wel nageven. Welke beslissingen er ook genomen worden, nooit hebben we het gevoel dat dit ook niet ons zou kunnen overkomen.

Joseph Gordon-Levitt blijkt dan ook de ideale man om dit gevoel van troosteloos realisme te transponeren naar het witte doek. Hij krijgt geen enkel groot acteermoment voor de kiezen - je weet wel, zo’n scène waarin een acteur z'n talent ten volle kan etaleren in de vorm van bijvoorbeeld een ellenlange monoloog - maar toch geeft de youngster eens te meer blijk van z'n kunnen. Ook z'n tegenspelers zijn niet van de minsten. Jeff Daniels is op dreef als z'n slimme vriend, die - ondanks het feit dat hij blind is - er steevast in slaagt iedereen in een mum van tijd te doorzien, en ook Bruce McGill maakt opnieuw indruk als z'n steenrijke pa, van wie hij zich op jonge leeftijd afzette.

‘The Lookout’ is meer dan zomaar een overvalthriller. Het is een misdaaddrama over een man die in het reine tracht te komen met zichzelf. Dat dit aanvaardingsproces zich afspeelt tegen de achtergrond van een puike thriller, is daarenboven mooi meegenomen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray