Zoeken

The Lord Of The Rings: The Return Of The King

  • Cinevision.be/nl quoteert The Lord Of The Rings: The Return Of The King met een 2/5
  • Regisseur: Peter Jackson
  • Cast: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Orlando Bloom
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 201 minuten
  • Releasedatum: 17-12-2003
  • DVD: 27-05-2004
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Lord Of The Rings: The Return Of The King"

De release van ‘Lord Of The Rings: The Return Of The King’ is een feit, het laatste deel van de groots opgezette trilogie van Peter Jackson, als regisseur nog steeds op zijn best bij films als ‘Bad Taste’ of ‘Braindead’. De Tolkien-saga kent zijn einde in dit ultralange derde avontuur over Frodo (Elijah Wood), alsmaar klimmend naar de top van Mount Doom om de ring te vernietigen.

In ‘The Return Of The King’ worden vooral de stokpaardjes van het eerste en tweede deel tot vervelens toe herhaald, waardoor deze laatste film maar weinig toedraagt tot de reeks met uitzondering van de uiteindelijke apotheose. De film kent een schitterend gechoreografeerde battle, maar door zijn lange duur begint ook deze immens opgezette scène na een tijdje te vervelen. De dialogen zijn nog steeds pretentieus hoogmoedig en laten maar een negatieve indruk na. De vertolkingen zijn weinig speciaal. Elijah Woods personage doet niet anders dan klimmen, waardoor het personage maar weinig memorabele acteermogelijkheid krijgt. Ook Orlando Bloom, Viggo Mortensen of John Rhys-Davies zijn gewoontjes. Ze doen hun ding en geven het beste van zichzelf in de actie. Ian McKellen krijgt als Gandalf weer heel wat meer aandacht dan in de tweede film, maar benut deze vooral om op zijn fonkelwitte paard velden te doorkruisen en CGI-olifanten de mond te snoeren. Het personage van Gollem wordt alsmaar verder uitgemolken en slaagt er zelfs in op onze zenuwen te werken.

Het moet gezegd: alle respect voor Peter Jackson voor het op touw zetten van deze monstertrilogie. Maar of het nu meteen het meesterwerk is waar iedereen over roept. Nee, ‘The Return Of The King’ is niet meteen beter of slechter dan het net zo overdreven gelauwerde eerste luik. Liefhebbers van het genre zullen waarschijnlijk smullen bij de grootscheepse scènes, zwaar beladen, verouderde dialogen en donkere fotografie. Wat ons betreft, this is not what we’re Tolkien about!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray