Zoeken

Los

  • Cinevision.be/nl quoteert Los met een 3/5
  • Regisseur: Jan Verheyen
  • Cast: Pepijn Caudron, Koen De Graeve, Jaak Van Assche
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 17-09-2008
  • DVD: 17-03-2009
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Los"

Hoe kan je als populaire Vlaamse regisseur enkele heikele thema’s in je film smokkelen zonder toegiften te doen aan het publiek? Schijnbaar luidt het antwoord: niet. ‘Los’, de nieuwste van Jan Verheyen, had op papier alles in zich om het vreemde eendje in zijn carrière te worden. Tot op zekere hoogte is het dat nog wel (hij heeft in tijden niet zo’n vermakelijke film gemaakt), maar dat er uit deze op de gelijknamige bestseller van Tom Naegels gebaseerde bestseller meer te halen viel, beslaat geen twijfel. Naegels castte zichzelf in de hoofdrol van zijn autobiografische hersenspinsels en zo komt het dat theateracteur Pepijn Caudron, ook bekend uit beeldbuishits als ‘De Kotmadam’ en ‘Kinderen Van Dewindt’, gestalte geeft aan een personage dat luistert naar die naam.

Als journalist is Tom werkzaam voor de grootste gazet van België, maar het ontbreekt hem aan echte uitdagingen. Wanneer hij voor een artikel een bezoekje brengt aan een inburgeringcursus voor allochtonen maakt hij kennis met de beeldschone asielzoekster Nadia, voor wie hij als een blok valt en zijn verloofde Tine boutweg in de kou laat; al weet hij niet goed hoe het haar te vertellen. Zijn nieuwe relatie verplicht hem zijn kijk op de wereld (of nauwer: het leven in multicultureel Antwerpen) bij te schroeven.

De relatie tussen de twee, in elke optiek tegengestelde, tortelduifjes werkt, en wel omdat Pepijn Caudron - schitterend als onzekere en onmachtige wereldverbeteraar - en de bij ons onbekende Sana Mouziane fantastisch werk leveren. Het pleit voor Verheyen dat hij de gebruikelijke bekende koppen naar het achterplan (of zelfs naar een andere film) verwees en gebruik maakt van minder vermaard, maar niet minder begenadigd talent. De maker van o.a. ‘Buitenspel’ en ‘Vermist’, niet meteen toonbeelden van vernieuwende cinema, doet overigens zelf ook knappe dingen vanuit zijn regiestoel. Met scènes waarin Caudron rechtstreeks de kijker toespreekt of waarin realiteit en fantasie vervagen (The Strangers!) is ‘Los’ niet meteen grensverleggend, maar naar Vlaamse normen wél origineel.

Verheyens negende langspeler laat zich omschrijven als een luchtige film over moeilijkere onderwerpen. Maar kan je eigenlijk wel dergelijke thema’s (racisme, multiculturele liefde, euthanasie) aankaarten zonder scherpe tandjes? In ‘Los’ schuilt een verhaal dat mensen wil confronteren met hun eigen vooroordelen, maar dat tegelijk gevangen zit in een commercieel keurslijf. Wat de film uiteindelijk verhindert om een écht blijvende indruk na te laten. Vrijblijvend entertainment zal wellicht altijd het handelsmerk van Jan Verheyen blijven. Daar is niets mis mee - en al zeker niet als het grappig, gevoelig en zelfs hip verpakt wordt zoals hier - maar het onderscheidt je ook niet. Dat deed Tom Naegels wél in zijn roman, wiens scherpe pennenvruchten niet altijd even trefzeker doorheen het publieksvriendelijke scenario sijpelen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray