Zoeken

The Lost City

  • Cinevision.be/nl quoteert The Lost City met een 3/5
  • Regisseur: Andy Garcia
  • Cast: Andy Garcia, Ines Sastre, Bill Murray, Dustin Hoffman
  • Genre: Drama
  • Duur: 143 minuten
  • Releasedatum: 06-09-2006
  • DVD: 31-01-2007
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Lost City"

Acteurs die het ook achter de camera proberen, is geen hedendaagse trend. Reeds in de jaren veertig ontstonden de zogeheten acteurs-regisseurs, die zichzelf steevast de hoofdrol gaven in hun nieuwe film. Geef toe: er is waarschijnlijk niets zorgelozer dan jezelf te casten. Zo moet ook Andy Garcia gedacht hebben. Het is al een tijdje stil rond de gevierde acteur uit onder andere ‘The Untouchables’ en ‘The Godfather Part III’, maar met z’n persoonlijkste prent tot op heden, het revolutiedrama ‘The Lost City’, probeert hij die leemte te rechtvaardigen.

Zijn debuutfilm vertelt het verhaal van een invloedrijke Cubaanse familie, die volledig verscheurd wordt door de opkomende revolutie aan het einde van de jaren vijftig. Garcia nam plaats in het regiestoeltje, gaf zichzelf de hoofdrol, nam de productie voor z’n rekening, werkte mee aan het scenario en is verantwoordelijk voor de soundtrack. Het resultaat is een broeierige melange tussen een episch liefdesverhaal, een aangrijpende familiekroniek, een bij momenten razend spannende politieke thriller en - misschien nog het meest van al - een gepassioneerde ode aan het Cubaanse erfgoed.

Garcia is blijkbaar tot over z’n oren verliefd op het land van de ritmische muziek en sensuele dansen, want hij kan het niet laten om haast om de haverklap een swingpartij of een streepje trompetgeschal te laten passeren. Niet dat een muzikaal intermezzo uit den boze is, maar soms haalt Garcia door z’n veelvuldig spel van opzwepende klanken en dito bewegingen de vaart uit het verhaal. Dit is meteen ook het enige minpunt aan ‘The Lost City’: het duidelijke gebrek aan dosering. We kunnen het natuurlijk gemakkelijk van de hand doen als een beginnersfout, maar toch hebben we het gevoel dat het een bewuste keuze is van Garcia om op zoveel mogelijk fronten te scoren.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel, het familiedrama is razend interessant opgebouwd en het liefdesverhaal is nergens klef of sentimenteel. Het is een oprechte relatie tussen twee mensen, die om diverse redenen ten prooi vallen aan de revolutie en daardoor voor moeilijke beslissingen staan. Maar nog sterker is de thrillersubplot, waarin we onder andere getuige zijn van een nagelbijtend spannende paleisbestorming en een man-tegen-man-confrontatie annex schaduwspel op een dak. Andy Garcia speelt z’n beste rol in jaren en wordt tevens bijgestaan door enkele fantastische acteurs; Bill Murray doet waar hij goed in is, Dustin Hoffman heeft een kort maar opvallend optreden en Ines Sastre is dé revelatie. ‘The Lost City’ bevat heel wat schoonheidsfoutjes, maar wordt uiteindelijk toch gered door het talent van spilfiguur Andy Garcia, die zichzelf niet alleen herontdekt als acteur, maar ook indruk maakt als nieuwbakken cineast.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray