Zoeken

The Love Guru

  • Cinevision.be/nl quoteert The Love Guru met een 1/5
  • Regisseur: Marco Schnabel
  • Cast: Mike Myers, Jessica Alba, Justin Timberlake
  • Genre: Komedie
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum: 03-09-2008
  • DVD: 22-01-2009
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "The Love Guru"

Dat een mens tot heel veel in staat is als er een stevig prijskaartje aan vast hangt, is geweten - “Greed is good”, luidde Gordon Gekko’s credo - maar er is nog steeds zoiets als waardigheid. Eens je voldoende duiten in je zakje hebt, maakt het toch niet meer uit of je bij een volgende rol nu vijf of zes miljoen dollar verdient? Blijkbaar wel, want we kunnen geen andere reden verzinnen waarom Mike Myers, duidelijk aan herbronning toe, toezegde voor ‘The Love Guru’.

De grapjas uit de ‘Austin Powers’- en ‘Shrek’-franchise speelt in deze smakeloze Bollywoodpastiche de rol van Maurice Pitka, een liefdesgoeroe die door de bazin van een hockeyteam (Jessica Alba) ingehuurd wordt om in te praten op hun sterspeler. Die loopt er immers wat slapjes bij sinds zijn vriendin hem gedumpt heeft voor een hotshot van de tegenstand.

Eigenlijk doet de plot er slechts weinig toe; regisseur Marco Schnabel (hij zal hier niet mee doorbreken) gebruikt die magere verhaallijn louter als kapstok om een hele reeks sketches aan op te hangen, die afwisselend grossieren in platvloersheid, debiliteit en het opwekken van plaatsvervangende schaamte en waarbij de kijker zich vragen stelt als: hoeveel keer kan een dwerg omvervallen zonder dat de grap uitgewerkt is, is een nu een schijtende dan weer rampetampende olifant werkelijk zo geestig én wat doen in godsnaam al die bekende Hollywoodsterren in dit fiasco? Want niet alleen Myers, die zich beperkt tot slechts één personage maar daarmee wel meteen de grenzen der ergerlijkheid met enkele kilometers verlegt, liep met dollartekens in de ogen rond. Jessica Alba kunnen we bezwaarlijk een grote actrice noemen, maar deze film is zelfs haar onwaardig (kun je nagaan!) en ook Sir Ben Kingsley verkent nieuwe dieptes in zijn rol als schele goeroementor.

‘The Love Guru’ is nooit grappig, maar altijd gênant. Het repetitieve karakter van de gags - ze keren elk in minstens vijf variaties terug - gaat al snel vervelen, de domme oneliners vol spirituele nonsens treffen nooit doel en het irritante gelach van het hoofdpersonage werkt al na vijf minuten op de zenuwen. Maar het meest tegen de borst stotend is de volstrekte afwezigheid van een coherent verhaal, waarin de tegenstrijdigheden zich opstapelen en de scenaristen naast een hele zooi schunnige grappen ook romantiek trachten te smokkelen. Met als resultaat een hele foute mix, waarin in één en dezelfde scène de amoureuze vonk tussen Alba en Myers overslaat en ze vervolgens overgaan tot het verorberen van een - zo zegt de film - Indische delicatesse: lychees in een soort deegje dat, eens op het bord, weinig subtiel oogt als een balzak. Smakelijk volgens Myers, maar uiterst smakeloos, als je ‘t ons vraagt. Net zoals de 87 andere minuten die deze film geheel schaamteloos van ons leven beroofde.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray