Zoeken

A Love Song For Bobby Long

  • Cinevision.be/nl quoteert A Love Song For Bobby Long met een 4/5
  • Regisseur: Shainee Gabel
  • Cast: John Travolta, Scarlett Johansson, Gabriel Macht
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 10-08-2005
  • DVD: 15-11-2005
  • Distributeur: BrunBro Films
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "A Love Song For Bobby Long"

Na ‘Grease’ heeft geen enkele regisseur John Travolta nog aan het zingen gekregen, ook al deden velen verwoede pogingen en werd hem zelfs gesmeekt om de hoofdrol in ‘Chicago’ op zich te nemen. Het is zesentwintig jaar na de succesvolle musical, die z’n carrière voor het eerst in een stroomversnelling plaatste, dat Travolta nog ’s een liedje brengt. Dit keer echter geen kitscherige hoempapa, maar een intogen, warm nummer. Twee kenmerken die ook van toepassing zijn op ‘A Love Song For Bobby Long’, een bijzonder mooi en pakkend melodrama.

Wanneer de 17-jarige Pursy (Scarlett Johansson) te horen krijgt dat haar moeder, met wie ze in jaren geen contact meer gehad heeft, gestorven is, keert ze terug naar het huis in New Orleans, alwaar ze haar kinderjaren heeft doorgebracht. Daar ontdekt ze dat het huis bewoond is door twee outcasts: de voormalige professor Engelse literatuur Bobby Long (John Travolta) en zijn eeuwige protégé Lawson Pines (Gabriel Macht). Deze heren zijn niet van plan te wijken voor de uit snottebellen opgetrokken tiener, die besloten heeft een nieuw leven op te starten in het huis van wijlen haar moeder.

Voor haar debuut, baseerde scenarist-cineast Shainee Gabel zich op de roman ‘Off Magazine Street’ van Ronald Everett Capps. Haar script schuwt de clichés niet, maar weet er evenwel verstandig mee om te springen. Het verhaal is bij momenten voorspelbaar en de uiteindelijke twist zie je zelfs van ver aankomen, maar dit kan niet beletten dat ‘A Love Song For Bobby Long’ één van de meest charmante melodrama’s is van de laatste jaren. Gabel bewijst zich immers erg vakbekwaam en weet door haar sobere mise-en-scène, het inbouwen van kleine rustpunten en een integere soundtrackkeuze een erg overtuigende film af te leveren. Bovendien zijn de personages echte mensen en ook al voelen sommige dialogen kunstmatig aan, ze worden steeds met de nodige naturel naar voren gebracht.

Dit laatste is grotendeels de verdienste van de voortreffelijke acteerprestaties. John Travolta, voor de gelegenheid met grijze haardos en stoppelbaard, is uitmuntend als gebroken man, die opnieuw zin in het leven krijgt door de komst van een jonge spruit. Scarlett Johansson levert op haar beurt ook één van haar sterkste vertolkingen af, terwijl ook nieuwkomer Gabriel Macht een opmerkelijke acteerprestatie neerpoot. ‘A Love Song For Bobby Long’ is misschien sentimenteel en ietwat oubollig, maar hij is tenminste eerlijk en oprecht!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray