Zoeken

The Machine Girl

  • Cinevision.be/nl quoteert The Machine Girl met een 2/5
  • Regisseur: Noboru Iguchi
  • Cast: Asami, Honoka, Yûya Ishikawa
  • Genre: Actie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-12-2008
  • Distributeur DVD: Filmfreak Distributie
Bekijk de cover van de film "The Machine Girl"

‘The Machine Girl’ windt er al van bij de openingsscène geen doekjes om: dit is Camp met hoofdletter C. In dat openingstafereel zijn we namelijk welkom van het groteske en bewust exuberante duel tussen vier maffiagangsters én een op het eerste gezicht onschuldig meisje in schooluniform. Het meisje blijkt echter al snel niet zo deugdzaam als ze eruitziet en ontpopt zich in een mum van tijd tot een getrainde moordmachine. Haar linkerarm is ze verloren, maar in de plaats bevindt zich daar een kogelverslindend machinegeweer (een beetje zoals het mitrailleurbeen in ‘Planet Terror’), dat geen spaander heel laat van haar tegenstanders. Maar vooraleer alle hoofden vakkundig en op uiterst bloederige wijze aan flarden worden geschoten, worden haar arme tegenstanders ook nog hardhandig tegen de vloer gemept en doorspietst met onder andere een ijzeren staaf.

Het is een introductie die kan tellen, en die ons meteen duiding geeft waarnaar het hoofdpersonage zal evolueren. Na die opening springt de film immers zes maanden in het verleden en vertelt ons het verhaal van het meisje, dat zich op korte tijd ontbolstert van gelukkig basketbalstertje met een toegewijde broer tot op wraak beluste gevechtsrobot.

Alles aan ‘The Machine Girl’ moet je met een stevige korrel zout - en liefst ook met een moddervette knipoog - nemen. Een beter voorbeeld van een B-film hebben wij in tijden alleszins niet meer voorgeschoteld gekregen. Niet alleen zijn de effecten zodanig slecht dat potentiële irritatie al snel plaats ruimt voor een smakelijke bulderlach, ook de vertolkingen zijn zo zwaar over de top dat zelfs acteurs uit ‘Familie’ plots mogelijke Oscarwinnaars lijken. Maar dat draagt allemaal bij tot de charme van deze kleine Japanse productie, die reeds maanden voorafgegaan werd door een heuse internethype.

Het probleem met ‘The Machine Girl’ is echter dat de grap op een bepaald moment opgeraakt. Natuurlijk is het grappig als bloed als een fontein uit de ledematen spuit of als de plot elke vorm van narratieve logica mist, maar na een tijdje begint ook dat te vervelen. Een goed uurtje houdt deze prent het wel vol - regisseur Noboru Iguchi doet zijn best om spitsvondig uit de hoek te komen - maar daarna is het eentonigheid troef. Best te bekijken in licht benevelde toestand en in het gezelschap van een bende vrienden, dus.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray